Política

Bòsnia i Hercegovina

Referèndum serbi a Bòsnia

La comunitat sèrbia farà avui una consulta per celebrar la seva diada cada 9 de gener

La convocatòria no té l'autorització del govern de l'estat

S'entreveu com un assaig per a uns comicis per la independència

L'entitat sèrbia de Bòsnia i Hercegovina, la República Srpska, celebra avui diumenge un referèndum unilateral sobre la legitimat de celebrar la seva diada cada 9 de gener. Aquesta convocatòria és la resposta del govern de l'entitat sèrbia a una sentència del Tribunal Constitucional de Bòsnia del novembre del 2015 que va prohibir la celebració de la diada de l'entitat amb l'argument que és una festa del calendari cristià ortodox serbi (sant Esteve) que podria ser discriminatòria cap a ciutadans d'altres creences. La pregunta del referèndum a què estan citats els ciutadans de l'entitat, que en la seva immensa majoria són serbis, és: “¿Esteu d'acord que el 9 de gener sigui assenyalat i celebrat com la diada de la República Srpska?” La resposta esperada per tothom és un sí majoritari.

La convocatòria del referèndum ha enutjat els dirigents musulmans del govern central de Sarajevo i també l'Oficina de l'Alt Representant de Bòsnia, ocupada per un enviat especial de la Unió Europea (UE). Ho consideren una violació dels acords de pau de Dayton del 1995, que van posar fi a la guerra civil dels noranta entre musulmans, serbis i croats. L'ambient s'ha escalfat encara més aquests darrers dies després d'unes declaracions d'un general musulmà jubilat de l'exèrcit bosnià que ha proposat l'ocupació armada i la supressió de l'autonomia sèrbia si se celebra el referèndum.

La comunitat internacional està dividida en aquesta qüestió. Mentre les principals capitals de la UE
i els Estats Units rebutgen el referèndum, Rússia dóna suport a la iniciativa dels serbis de Bòsnia.

El govern de l'entitat sèrbia argumenta que la República Srpska, pel fet de ser una de les dues entitats constituents de Bòsnia, té dret a expressar la seva opinió democràticament sobre aquesta qüestió. A més, considera que la decisió del Tribunal Constitucional és una més d'una llarga llista de sentències d'aquesta institució que minen l'autonomia de la República Srpska i que tenen com a objectiu acabar anul·lant l'entitat sèrbia de Bòsnia acordada a Dayton el 1995.

Malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional, la diada es va celebrar aquest any amb tota normalitat, amb milers de persones que van sortir al carrer per commemorar el dia de la creació de la República Srpska, el 9 de gener de 1992. La convocatòria d'avui podria ser interpretada com un assaig general per a un eventual referèndum d'independència de la República Srpska de Bòsnia.

El primer ministre de l'entitat, Milorad Dodik, ha anunciat en diverses ocasions que el referèndum d'independència se celebrarà el 2018 si les institucions estatals de Bòsnia continuen atacant els drets dels serbis de Bòsnia. Vint-i-un anys després del final de la guerra, Bòsnia continua sent un estat fallit, dividit ètnicament entre musulmans, serbis i croats, amb un índex de desocupació que supera el 40%. Bòsnia és encara una mena de protectorat de l'Oficina de l'Alt Representant de la comunitat internacional, amb poder per imposar o vetar lleis i, fins i tot, destituir càrrecs electes.

Malgrat l'atur i la mala situació econòmica, la República Srpska no viu el col·lapse econòmic de l'altra entitat de Bòsnia. De fet, l'autonomia sèrbia té una renda per càpita que dobla la de la Federació, la qual cosa fa que molts treballadors musulmans (i fins i tot de països de la UE com Romania) vagin cada any a recollir fruita a la República Srpska.

1,32
milions d'habitants són els que té la República Srpska, segons les darreres dades del cens disponibles. Més del 80% de la població d'aquesta entitat són serbis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona