Política

El PSC fa pinya al voltant del no de Sánchez a Rajoy

El líder del PSOE reitera que intentarà formar un govern alternatiu al PP

Iceta i Parlon enceten la campanya de les primàries en la Festa de la Rosa de Gavà

Acostumat aquests últims dies a rebre bufetades de barons, exbarons i membres del comitè federal del PSOE, Pedro Sánchez va trobar ahir en la Festa de la Rosa del PSC, a Gavà, l'escalf que necessitava per mantenir-se ferm en el no a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern.

Tot el PSC en bloc, militants de base inclosos, van fer pinya amb el líder socialista espanyol. Ningú, però, ho va fer de manera més apassionada i abrandada que Miquel Iceta. El primer secretari dels socialistes catalans, que es disputa el càrrec amb l'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va agafar el micròfon, va omplir els pulmons d'aire i va cridar com poques vegades se l'ha vist cridar: “Pedro, mantingue't ferm, deslliura'ns de Rajoy i del PP. Delliura'ns-en, per Déu! Aguanta i resisteix les pressions, que Espanya no pot permetre's quatre anys més de PP.”

La militància va esclatar a aplaudir i a cridar, molt més del que ho havia fet amb la intervenció de qui el va precedir en els parlaments, Núria Parlon. La que molts consideren la gran esperança per recuperar el terreny perdut pels socialistes catalans en els últims cicles electorals va engegar la campanya per la primera secretaria del PSC amb un discurs amb marcat accent social en què va reivindicar la tasca dels alcaldes i governs socialistes a Catalunya i Espanya contra la desigualtat.

Com havia fet en la intervenció anterior Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà i amfitriona de la festa, Parlon va mostrar al secretari general del PSOE tot el suport dels socialistes catalans a la negativa a facilitar la investidura de Rajoy amb una abstenció. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet va demanar a Podem i Ciutadans “que facin possible el govern del canvi” i va renyar, a més, “les veus crítiques” amb Sánchez dins del comitè federal del PSOE. “Que tanquin files i li donin suport perquè no volem un govern del PP que és sinònim de corrupció”, va cridar Parlon amb una vehemència que, després de l'eixordador discurs d'Iceta, va semblar un xiuxiueig.

Però, tot i l'interès gairebé morbós que va despertar la presència dels dos rivals a la secretaria general, junts al mateix escenari, en la gran festa anual del socialisme català, el gros dels militants no havia vingut a veure ni Iceta –“quin salero que té, el tio, que balli, que balli”– ni Parlon –“que jove i que bé que parla”–. L'estrella absoluta era Pedro Sánchez, “més guapo al natural que a la tele”, que tot i no tenir el verb florit de Felipe González, no va decebre els militants.

Precedit de crits de “Pedro, Pedro” i de “president, president” (aquests més tímids), el secretari general del PSOE va fer l'enèsim retret al líder de Podem, Pablo Iglesias, perquè no li va donar suport en la investidura fallida del març passat i va criticar els “vetos” de Podem i de Ciutadans que, segons el seu parer, impedeixen “enviar el PP a l'oposició i regenerar el país”.

De Catalunya, poca cosa en va dir. No va fer cap referència al model federal que havien reivindicat Iceta, Parlon i Raquel Sánchez, i va despatxar el conflicte que, segons molts analistes, té bloquejada la formació de govern a l'Estat, amb una crida genèrica al “diàleg” i a “fer les coses bé a Catalunya”. L'objectiu de Sánchez en l'acte d'ahir, amb un ull posat en les eleccions basques i gallegues, era reforçar la seva aposta pel no a Rajoy i en va sortir molt confortat de la Pineda de Gavà.

“Els socialistes treballem perquè Mariano Rajoy no continuï ni un quart d'hora més al capdavant del govern”, va etzibar el líder socialista en referència a les paraules del dia abans del president del govern en funcions, que va assegurar que l'executiu que pretén formar Sánchez no duraria ni quinze minuts. “El PSOE no s'abstindrà”, va repetir Sánchez i “intentarà formar un govern alternatiu al PP”. “És molt difícil –va concedir–, però no intentar-ho seria imperdonable”, va dir el líder socialista. Per si no havia quedat prou clar, va cloure la intervenció amb un missatge contundent: “Tingueu-ho clar: no és no.”

L'últim cop de porta del secretari general del PSOE a Mariano Rajoy va desfermar, un cop més, la ira del PP, que en boca del seu líder a Catalunya, Xavier García Albiol, el va acusar de preferir “pactar amb independentistes” que amb ells. Els independentistes, per la seva banda, no es donen per al·ludits i el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va reiterar ahir que només donaran suport a un eventual govern espanyol del PSOE si aquest accepta un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya.

LES FRASES

Els socialistes treballem perquè Rajoy no continuï ni un quart d'hora més en el govern
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Pedro, mantingue't ferm, deslliura'ns de Rajoy i del PP, per Déu! Resisteix les pressions
Miquel Iceta
primer secretari del psc

‘iZ' ‘versus' ‘Parl(on)' entre pins

La tradicional Festa de la Rosa de la Pineda de Gavà van ser el primer gran acte dels socialistes catalans en què es va escenificar la pugna que mantenen pel lideratge del partit l'actual primer secretari, Miquel Iceta, i l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. La sintonia que exhibien els dos candidats en la festa, amb elogis mutus i abraçades, convivia amb la presa de posició dels seus respectius partidaris plasmada en les samarretes de campanya dels dos
equips. Els d'Iceta, amb un enginyós “iZ lovers” estampat al pit, a l'estil del “ZP” de l'expresident Zapatero, però amb l'accent desenfadat que caracteritza el rei de la ballaruga socialista. Per part de Parlon, els creatius han jugat amb el terme anglès on, destacat en el cognom de l'alcaldessa, que aspira a representar la modernitat de les noves generacions. Els barrets de palla, això sí, eren iguals per a tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona