Política

La CUP està a l'expectativa que Puigdemont ofereixi un referèndum vinculant

El consell polític va validar ahir el suport a la qüestió de confiança

Vol polir el full de ruta negociant propostes de resolució per al debat de política general

El consell polític i el grup d'acció parlamentària de la CUP, els òrgans mensuals de control de l'organització, van ratificar ahir al matí el suport a la qüestió de confiança a què el president Carles Puigdemont se sotmetrà la setmana entrant i van avalar àmpliament l'estratègia global del grup parlamentari i el nou secretariat nacional, ja debatuda a l'estiu per les assemblees territorials, que és prioritzar un referèndum sobre la independència i començar el procés constituent. El consell polític s'havia de celebrar a principi de setembre però es va ajornar fins a tenir més elements de debat, ja que llavors encara no s'havien reunit amb Puigdemont.

Fonts internes consultades diuen que ara els cupaires estan “a l'expectativa” del discurs del president, dimecres al Parlament, en què arran de les converses des de fa setmanes amb el govern i JxSí, i més enllà de la demanda que tornarà a fer a l'Estat per fer-lo pactat, confien que oferirà la celebració, l'any vinent, d'un referèndum vinculant, si cal unilateral. Ara bé, fonts properes a Presidència no van confirmar ahir aquest oferiment. “En el propòsit d'avançar per fer un nou país, com més unitat hi hagi millor”, es va limitar a exposar ahir Puigdemont, després de presidir amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la missa oficial per la Mercè. En el mateix sentit, la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, també va fer una crida a la unitat dels partits sobiranistes.

En tot cas, fonts de la CUP expliquen que encara no han entrat a negociar en detall cap canvi en el full de ruta en espera d'aquest discurs, però que tot plegat es pot accelerar els dies següents, amb vista al debat de política general de la setmana següent. Cada grup hi podrà presentar fins a 20 propostes de resolució, i els cupaires confien servir-se'n per pactar les modificacions que calgui amb JxSí. En el consell polític d'ahir també es va repassar l'estat de les negociacions pel pressupost, el següent debat, però encara no va es arribar a cap conclusió. Per això es va fixar un calendari de futures reunions, per continuar definint l'estratègia del grup.

Romeva parla del juliol

Entrevistat ahir pel diari argentí Clarín, el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, va refermar precisament que si el procés no es pot pactar, el govern “té l'obligació” de fer-lo igualment. “Al juliol del 2017 Catalunya decidirà”, va dir.. Romeva, que creu que “tard o d'hora” hi haurà una negociació, per exemple pel repartiment del deute, constatava la “incomprensió” dels seus interlocutors a l'exterior davant la manca de diàleg del govern espanyol

ICV accepta la proposta de Rabell

ICV veu bé la proposta del líder de Catalunya Sí que es Pot, l'independent Lluís Rabell, perquè Podem faci de portaveu en el debat de política general de la primera setmana d'octubre, com a resposta a la demanda de més protagonisme que havia fet el diputat lila Albano Dante Fachín, que ha obert una crisi en el grup. En un comunicat emès ahir el partit diu que això “va en la línia” que defensen de fer visible la “pluralitat” del grup, i s'obren a parlar-ne. Segons la fórmula, Rabell seria el portaveu en la qüestió de confiança, i ICV, en el debat pressupostari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS