Política

política

formació de govern

Sánchez assegura que intentarà formar un “govern alternatiu” al de Rajoy “amb totes les forces”

El líder socialista espanyol ja no descarta parlar amb els partits independentistes

El secretari general del PSOE planteja les primàries com un plebiscit sobre la posició del partit respecte de la investidura del president popular

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha insistit aquest dilluns en el seu rebuig a un executiu liderat per Mariano Rajoy i ha anunciat que intentarà formar un govern alternatiu al del president popular “amb totes les forces” que permeti evitar unes terceres eleccions.

En la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Permanent de l'Executiva Federal socialista, Sánchez ha confirmat la seva intenció d'intentar la investidura. “No hi ha més opcions: o es dóna suport a Rajoy o terceres eleccions o govern alternatiu de canvi”, ha afirmat.

El líder socialista ha reiterat que mantindrà fins al final el seu rebuig a la reelecció de Rajoy perquè “mai un no com el del PSOE a Rajoy està més justificat i té tant sentit”. “Parlem d'una decisió transcendental. Si ens abstenim, el PSOE se situarà en una posició subalterna respecte del PP i no vull això per al partit i per a l'esquerra del meu país. Per això defenso que hem d'intentar liderar una alternativa de govern de canvi amb totes les forces”, ha justificat.

En aquest sentit, ha apostat per un executiu “transversal de base parlamentària àmplia”. Segons ell, aquest govern “necessàriament hauria de tenir el suport de Podem i Ciutadans”, amb els quals el PSOE sumaria 188 escons.

Sánchez ha indicat que abans d'aquest eventual nou intent d'investidura parlarà “amb tothom”, incloent els partits independentistes. El dirigent socialista no ha aclarit si estaria disposat o no demanar el suport d'aquestes formacions, però ha apuntat que cal tenir en compte “la variable de les forces catalanes” a l'hora de fer els càlculs per a aquesta governabilitat.

En aquest context, ha recordat que malgrat les crítiques que Rajoy fa ara a una eventual entesa amb aquesta forces, el líder del PP hi va negociar de cara a la votació de la presidència i la constitució de la mesa del Congrés. A més, ha reptat el president del govern espanyol en funcions a dir, en el cas que fos reelegit, si tindria en compte els partits nacionalistes de cara als pressuposta de l'any que ve, cosa que Sánchez ha donat per descomptada.

Primàries plebiscitàries

Pedro Sánchez s'ha mostrat convençut aquest dilluns que el Comitè Federal del partit ratificarà el seu calendari per a la celebració de primàries el 23 d'octubre, on optarà a la reelecció com a líder del partit, i per a un Congrés Federal del partit els dies 2, 3 i 4 de desembre.

El secretari general del PSOE ha defensat que aquestes primàries serviran per confrontar la posició de la direcció actual –contrària a l'abstenció a un govern de Rajoy i partidària de liderar una majoria alternativa– amb la dels barons crítics, que aposten per facilitar la investidura de Rajoy amb una abstenció.

Per aquest motiu, ha convidat els crítics a fer “un pas endavant” i defensar la seva posició presentant un candidat a les primàries, que es convertirien així en una mena de plebiscit sobre el no o l'abstenció a la investidura de Rajoy.

“Cal plantejar el debat, fer-lo, i qui guanyi els tingui tots a una, perquè el partit necessita una sola veu”, ha sentenciat.

La reunió de l'executiva socialista d'aquest dilluns a ruat quatre hores i mitja, en les quals hi ha hagut un “dur” debat. La iniciativa de Sánchez de convocar eleccions primàries de cara al 39è Congrés ha rebut el rebuig del sector andalús a la Comissió Permanent, començant per la presidenta del PSOE, Micaela Navarro, i el secretari de Política Federal, Antonio Pradas. També s'hi han oposat l'exministra Carme Chacón; la secretària d'Ocupació, Luz Rodríguez; la d'Immigració, Eva Matarín (pròxima a l'exsecretari general del PSOE de Madrid Tomás Gómez) i el líder de Joventuts Socialistes, Nino Torre.

Tots ells han criticat aquesta proposta i han defensat que no és el moment d'obrir aquest debat intern.

Per contra, els dirigents pròxims a Sánchez han donat suport al secretari general, amb l'argument que cal resoldre aquesta crisi que, avisen, no pot tancar-se en fals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt