Política

Sánchez desafia els crítics

El líder del PSOE convoca primàries a secretari general el 23 d'octubre i les planteja com un referèndum sobre l'abstenció a Rajoy

El líder es presenta com a garant del no al PP i repta Díaz a fer un pas endavant

Els dissidents confien a tombar dissabte la data del congrés

O caixa o faixa. O Pedro Sánchez i la seva proposta de govern alternatiu o la “subordinació” del PSOE a Mariano Rajoy. El secretari general ha declarat formalment la guerra als crítics reptant-los a defensar públicament una abstenció en una eventual investidura del president conservador i a plantejar aquesta vindicació en un congrés del partit que proposa celebrar en temps rècord. Tant és així que, segons el seu pla, el 23 d'octubre s'hauria de celebrar la consulta a la militància per escollir el nou líder. Enarborant la bandera anti-PP i usant la militància d'escut, el secretari general va desafiar ahir la seva principal rival, Susana Díaz, a fer-lo fora a través d'aquest congrés exprés, i la va obligar a decidir en poc més de dues setmanes si vol presentar batalla pel lideratge estatal, “si creu que té un projecte millor”. “Ja comença a ser hora que fem un debat de veritat, que diguem la veritat”, sentenciava, sense esmentar directament la dirigent andalusa.

Díaz encara no s'ha pronunciat, però ahir va enviar un missatge a Sánchez a través del seu nucli dur: “No és moment de congressos, sinó d'assumir responsabilitats [pel fracàs del partit en les eleccions basques i gallegues]”, assegurava el número dos del PSOE andalús, Juan Cornejo, en una clara invitació a Sánchez perquè plegui. De moment, l'objectiu de Díaz és aconseguir els màxims suports possibles per tombar la proposta de congrés exprés que dissabte vinent Sánchez sotmetrà a votació del comitè federal. Té cinc dies per intentar barrar el pas a un secretari general que ahir es negava a dir què farà si perd la partida. És una hipòtesi que no concep.

Projecte “autònom”

“Necessitem debatre i votar com més aviat millor. I després, que el PSOE tingui una única veu, no com ha passat fins ara”, sentenciava Sánchez per justificar la urgència ara d'un congrés ajornat des de fa mesos. “Ofereixo un projecte clarament d'esquerres, dialogant amb els partits i autònom del PP i dels poders econòmics.” Als seus eventuals contrincants, doncs, els situava en el bàndol dels proclius a l'abstenció perquè governi Rajoy, si bé públicament només l'extremeny Guillermo Fernández Vara ha explicitat la necessitat d'obrir el debat per evitar les terceres eleccions.

La resta de barons crítics, entre els quals hi ha
la presidenta de la Junta d'Andalusia, només ho han defensat en privat i, quan se'ls ho ha preguntat, han assegurat que, si bé no volen que es convoquin unes terceres eleccions, tampoc veuen factible governar amb 85 escons. “El que no té cap mena de sentit és que, quan jo intento parlar amb altres partits, se'm qüestioni des de dins”, es queixava Sánchez. En una clara al·lusió a Díaz, sense citar-la, insistia en el seu repte: “Que parlin clar. Que diguin què és el que ha de fer el PSOE!” Ell, si més no, insistia que la seva oferta a la militància és treballar per configurar un govern alternatiu al PP. I és per això que assegurava que, malgrat que hi ha poc marge, si guanya la consulta ho seguirà intentant, i que la prioritat serà un acord amb Podem i C's, si bé no descartava dirigir-se també a ERC i el PDC per garantir-se la governabilitat.

Aparentment dolgut pel soroll de fons que ha acompanyat la seva gestió des que es va aferrar al “no és no [a Rajoy]”, però, sobretot, acorralat pels mals resultats del 25-S, Sánchez va decidir donar un cop de puny damunt la taula i va posar data al congrés, que, segons el seu calendari, se celebraria els dies 2, 3 i 4 de desembre. La cita cabdal, però, serà la consulta a la militància de l'octubre.

Maniobra ràpida

El moviment estratègic obliga el sector dissident a moure's. Admeten que ara sí que han de plantar cara a Sánchez, després que
en els últims mesos hagin anat fent la viu-viu –perquè a Díaz no li interessava fer el salt a Madrid– mentre criticaven que el PSOE anés sumant derrotes. Perquè les hostilitats han estat gairebé una constant. Es tractava d'un conflicte més aviat soterrat que aflorava, amb més o menys intensitat, en funció de l'escenari polític. Ara, però, s'ha produït un cisma que es visualitzarà dissabte. Ara per ara, la correlació de forces en el comitè federal entre els afins al secretari general i els crítics està força igualada. La batalla es presenta dura. Quan acabi la cimera, però, ja només hauria de poder sobreviure una de les dues faccions enfrontades, asseguraven ahir els dissidents.

Mentrestant, els governs autonòmics sorgits de les eleccions del 2015 comencen a fer aigües. Si temps enrere ja hi va haver trencadissa a Extremadura, Podem comunicava ahir
al president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que donen “per mort” el pacte. El futur del govern socialista, doncs, queda ara en mans del PP. I, d'això, se n'aprofitava ahir Mariano Rajoy, que assegurava que els conservadors li donaran el suport que necessiti pel bé dels ciutadans manxecs. El líder popular burxava la ferida del PSOE i subratllava que el 25-S el que ha deixat clar és que la ciutadania vol governs “estables i moderats”. Ell, si més no, insistia que seguirà intentant formar govern, perquè hi té “dret”, si bé implícitament admetia que les eleccions basques i gallegues no han canviat res i que continua necessitant els socialistes. Això sí, no trucarà a Sánchez fins que no resolgui el seu impasse.

El projecte que jo defenso és un PSOE d'esquerres, unit, dialogant. No vull una posició subalterna amb el PP
És necessari que el PSOE torni a ser un partit unit. Qui cregui que té un projecte millor que el meu, que faci un pas
És evident que hi ha dirigents que no pensen com jo, que consideren que ens hem d'abstenir en una investidura de Rajoy
Plantejo les primàries i el congrés perquè hi ha un debat que genera divisió, i això ens fa mal
Pedro Sánchez
secretari general del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona