Política

Puig i Marzà fan pinya en defensa del plurilingüisme

El president valencià inaugura l'Arbre de les Llengües, que recorda el de les Ciències de Ramon Llull

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va aprofitar la celebració del Dia Europeu de les Llengües per defensar el decret de plurilingüisme proposat per la Conselleria d'Educació, que té com a objectiu que tot l'alumnat valencià estiga capacitat per fer ús de les dues llengües oficials i l'anglés. “Vull manifestar clarament que l'avanç del decret de plurilingüisme és absolutament raonable i molt positiu perquè els xiquets coneguen les tres llengües”, va declarar. Puig vol implantar un model universal que faci prioritari el català, però on hi hagi assignatures en castellà i en anglès.

El president, encarregat d'inaugurar junt amb el conseller d'Educació, Vicent Marzà, l'Arbre de les Llengües, va fer una crida a deixar de banda la confrontació per motius lingüístics. “Si hi ha persones que volen continuar utilitzant la llengua per a la confrontació, sols els demane un poc de responsabilitat i que deixen d'utilitzar el conflicte lingüístic, perquè ací no existeix”, va dir en una clara referència al PP i C's, que han amenaçat de portar la nova norma als tribunals. El líder valencià va subratllar que “darrere d'una llengua hi ha valors, sentiments; és una petjada històrica”. “Aquesta petjada històrica –va continuar– es manté malgrat haver estat tres-cents anys arraconada; està ací i perviu més enllà de les directrius polítiques per amagar-la.”

Això no obstant, Puig, fortament aplaudit i victorejat pels xiquets que participaven en els actes convocats a la Conselleria, també va reconèixer que el gran problema de la llengua no està a les escoles, sinó a la societat. “Està molt lluny del que seria desitjable; per això cal demanar un esforç a tots els que tenim responsabilitat pública perquè la utilitzem sempre”, va dir Puig.

El conseller Marzà va aprofitar la presentació de l'escultura de Monique Bastiaans –un homenatge a l'Arbre de la Ciència de Ramon Llull en el 700é aniversari de la seua mort– per defendre el decret dels “atacs” dels sectors que reclamaven una norma “més valenta”, els que aposten clarament per la immersió lingüística. “És un decret realista. Hom ha de saber acompanyar en els aprenentatges i entendre que a ningú no li faràs parlar una llengua enfrontant-s'hi. Hem d'adreçar-nos a objectius més òptims”, va subratllar. Marzà va recordar que el tronc i les branques de l'arbre estan fets amb antics fanals de València i que per això confia que els “il·lumine per fer del valencià una llengua forta”. El conseller va recordar que enguany s'ha destinat una gran inversió a promoure'n l'ús en mitjans de comunicació, comerços i entitats.

LES FRASES

Malgrat haver estat arraconada 300 anys per directrius polítiques, la llengua és viva
Ximo Puig
president de la GEneralitat
Hom ha de saber que no és possible fer parlar a ningú una llengua si s'hi ha d'enfrontar
Vicent Marzà
conseller valencià d'educació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell