Política

JxSí i la CUP tiben la corda del referèndum vinculant

El PDC insisteix que no pot ser un mecanisme de pressió i advoca per ajornar-ne la concreció

ERC el vol en el debat de la qüestió de confiança

La CUP esperarà fins al debat de política general

JxSí i la CUP obrien la setmana de la qüestió de confiança marcant perfil i modulant les respectives demandes. Abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aclareixi com pensa culminar el procés i en fixi el calendari, el PDC insistia a la CUP que el referèndum vinculant –els exconvergents, incloent-hi Puigdemont, han polit el concepte per no adjectivar-lo com a unilateral, en línia amb l'ANC i deslligant-se del llenguatge cupaire– no pot servir per “pressionar res” i va lligar la qüestió de confiança al pressupost. ERC veu en el referèndum una “oportunitat” per millorar el full de ruta, mentre que la CUP reiterava al PDC que poden esperar la concreció del mecanisme unilateral d'exercici democràtic, com a màxim, durant el debat de política general, que es desenvoluparà entre el 5 i el 6 d'octubre. La votació dels comptes arribarà després.

Després que el consell polític i el grup d'acció parlamentària de la CUP van ratificar dissabte el vot favorable a Puigdemont dels seus deu diputats, la coordinadora general del PDC ajornava la negociació sobre el referèndum per després del debat pressupostari. “No pot ser un element de pressió ni una condició per a res”, insistia Marta Pascal.

No serà menor l'escenificació que Puigdemont farà al Parlament a l'hora d'exposar el seu projecte renovat per al mandat de 18 mesos. Els exconvergents defugen projectar la imatge que els cupaires han imposat el RUI per passar una nova pantalla democràtica prèvia a la desconnexió després dels ajustats resultats del 27-S; una proposta que, a més, genera dubtes i reticències en dirigents de pes, començant per Artur Mas.

El mateix Puigdemont ha insistit, en aquest sentit, que no ha pactat amb la CUP l'aval dels anticapitalistes a la qüestió de confiança (“La confiança no es negocia, es té o no es té”, diu) i, per tant, tampoc el desllorigador unilateral, deixant l'estira-i-arronsa per les propostes de resolució del debat de política general i pels comptes en què treballa Oriol Junqueras, amb reunions periòdiques amb l'esquerra anticapitalista. Tot plegat, amb l'agreujant que el referèndum vinculant genera, de retruc, una divisió de parers dins del govern i que Puigdemont i Junqueras han mantingut contactes per preparar el debat parlamentari, d'un format similar al d'una investidura. En la trobada que tindran avui el president i el vicepresident després de l'habitual reunió del govern dels dimarts, segons fonts de l'executiu, en parlaran. Junqueras és partidari del RUI sempre que hi hagi consens per portar-lo a terme. És a dir, si és també una aposta sòlida del PDC. Sigui com sigui, Mariano Rajoy repetia ahir que no negociarà res amb Puigdemont.

ERC sosté que la qüestió de confiança pot millorar el full de ruta, aportar més “certeses i seguretat”. “Hem de sortir-ne (de la qüestió de confiança) amb un full de ruta clar i millorat, uns tempos clars i la idea del calendari reforçada”, va assegurar el portaveu dels republicans. En tot moment, això sí, va recalcar el que és un mantra del govern els últims mesos: que la qüestió de confiança ha d'anar lligada als pressupostos. Malgrat apuntar que “la qüestió està ben encarada”, Sergi Sabrià també va apuntar que “com més aviat s'aclareixi, millor”.

Pels republicans, el referèndum pot ser idoni si el govern és capaç de fer-lo amb prou “garanties tècniques”. Entre aquestes garanties, va esmentar el fet que es convoqui de manera unilateral un cop les lleis de transitorietat hagin estat aprovades i amb l'escenari de “consens” que s'està teixint. ERC considera que això evitaria repetir un 9-N i obligaria els no independentistes a participar-hi, una condició necessària perquè sigui percebut com un instrument amb prou legitimitat democràtica a nivell internacional.

LES FRASES

El referèndum no pot ser un element de pressió ni una condició per a res
Marta Pascal
COORDINADORA GENERAL DEL PDC
1. Donem confiança [...] 2. Concretem al DPG el referèndum 3. Pressupost. [...] No feu trampa, PDC
Mireia Boya
PRESIDENTA GRUP PARL. CUP
Hem de sortir-ne (de la qüestió de confiança) amb un full de ruta clar i millorat, uns tempos clars
Sergi Sabrià
PORTAVEU D'ERC
A Euskadi, a Galícia... L'electorat premia els perfils centristes. Comença un cicle nou? Tant de bo!
Santi Vila
CONSELLER DE CULTURA

El desig centrista de Santi Vila

Les eleccions basques i gallegues impactaven en el govern i la unitat del PDC a través d'una piulada a Twitter. El conseller de Cultura, Santi Vila, va verbalitzar el desig que comenci un “cicle nou” després que l'electorat va premiar diumenge a les urnes els “perfils centristes” del PP a Galícia i del PNB a Euskadi. L'afirmació va ser qüestionada per la tertuliana Pilar Rahola, que hi va veure un “míssil” contra Artur Mas i Carles Puigdemont. Vila va respondre que el president “en té pocs, de tan lleials” com ell. “L'èxit del procés dependrà de si el liderem liberals progressistes o revolucionaris”, hi va afegir. Marta Pascal veia en els resultats el “fantasma” d'unes terceres eleccions espanyoles. Els exconvergents van fer pinya amb el PNB en el míting final. ERC en feia una lectura diferent. “On no hi ha procés, la dreta aconsegueix victòries més còmodes i on hi ha procés el centre de gravetat es decanta cap a l'esquerra”, va assenyalar Sergi Sabrià. El portaveu d'ERC també va carregar contra Podem i ICV pels aplaudiments al “centrisme” del PNB: “N'hi ha que vivien molt bé en l'autonomisme.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat