Política

regne unit

les conseqüències del 'Brèxit'

El ‘Brexit' podria ajudar Escòcia a ser independent

Un exministre de l'SNP diu que no caldria una segona consulta si s'aprofités la situació creada per obtenir nous poders

L'exministre del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i un dels pesos pesants del partit, Alex Neil, va declarar ahir que Escòcia podria assolir la independència sense convocar un segon referèndum, només aprofitant la situació creada a partir del Brexit. Neil parla d'una “oportunitat d'or” per a Nicola Sturgeon i demana a la primera ministra que deixi de parlar de la consulta i faci servir el Brexit per aconseguir nous poders.

En un article d'opinió escrit al Daily Telegraph, l'exministre de l'SNP va demanar al govern de Holyrood que publiqui una llista amb les demandes escoceses incloent-hi l'accés al mercat únic i la transferència de Londres a Edimburg dels poders europeus en àrees com ara l'agricultura, la pesca, la llei de treball, la protecció mediambiental, la política social i la protecció del consumidor. Considera que fins i tot es podria aconseguir el traspàs de poders com ara el control de la immigració i de l'IVA.

Alex Neil, que va ser ministre de Sanitat i de Comunitats fins a les últimes eleccions locals del maig, creu que també s'haurien de transferir els diners per finançar aquests poders, juntament amb la part que aporta Escòcia al pressupost europeu a través de Londres i que està valorada en 800 milions de lliures l'any. Va dir que “amb aquests diners post-Brexit, el govern escocès podria continuar finançant tots els projectes actuals a Escòcia de la UE i encara disposar de 800 milions anuals per “invertir en el que vulguem”. Considera que tots aquests nous poders i finançaments podrien portar al que ell anomena “neoindependència” per a Escòcia, “creant la plataforma ideal per avançar cap a la sobirania total a partir del 2020”.

“Tres mesos després del referèndum europeu és descaradament obvi que el govern britànic no té ni idea sobre com o quan procedir amb el Brexit, va dir Neil. “Per la seva part –hi va afegir–, el govern escocès té una oportunitat d'or que no hauria de deixar escapar d'omplir el buit posant les demandes d'Escòcia sobre el Brexit a dalt de tot de l'agenda de les negociacions entre el Regne Unit i la UE, i hauria de fer-ho de seguida.” Considera que Sturgeon no hauria d'esperar que la premier britànica, Theresa May, prengués la iniciativa, que hauria de tenir sobre la taula la llista amb les peticions del govern escocès. “No esperem al Whitehall [el govern de Londres], fixem l'agenda ara [...]. Prevenim qualsevol intent del govern britànic d'establir limitacions inacceptables sobre les ambicions escoceses sobre el Brexit.”

Les paraules d'Alex Neil es contraposen a les de Theresa May, que ahir va dir que el Brexit donarà més poder a Escòcia més que minimitzar-lo. “El Brexit ofereix al Regne Unit aconseguir un nou rol dins del món del qual Escòcia seria una part clau”, va escriure May en la revista del partit, abans que comenci el congrés conservador, diumenge. Tant May com el seu govern s'han mostrat públicament en contra que Escòcia pugui convocar un segon referèndum i es pugui quedar a la UE mentre el Regne Unit en surt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia