Política

Aval a la proposta de Rabell per tancar la crisi a CSQP

ICV, Podem i EUiA accepten el repartiment de papers proposat pel president del grup per resoldre les diferències

Avui s'haurien de consensuar tots els canvis per ratificar el pacte

ICV, Podem i EUiA han arribat aquest dilluns a un principi d'acord per tancar la crisi oberta al si del grup parlamentari que comparteixen, Catalunya Sí Que es Pot (CSQP). Els dirigents de les tres formacions que s'integren al grup parlamentari van avalar ahir al matí en la reunió extraordinària de la coordinadora política del grup la proposta llançada divendres a corre-cuita pel president, l'independent Lluís Rabell, amb l'objectiu de repartir la veu entre els diferents socis, responent així a la petició pública realitzada per la formació de Podem. Els dirigents d'ICV, Joan Coscubiela, Marta Ribas i David Cid es reunien amb els de Podem, Albano Dante Fachin, Joan Giner i Marc Bertomeu al costat de Joan Josep Nuet (EUiA) i el mateix Rabell.

El principi d'acord al si del grup parlamentari havia de ser ratificat a la tarda per les executives dels tres partits, que es preveia que l'avalessin sense més problemes, si bé no es pot descartar que es proposi algun canvi.

Reblar l'acord, avui

Avui la reunió ordinària dels dimarts de Catalunya Sí que es Pot hauria de tancar els serrells pendents i reblar l'acord abans d'encarar la qüestió de confiança al president Carles Puigdemont, que comença demà.

Davant el repte que va plantejar a CSQP el secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, primer demanant un repartiment més plural de papers, i després amagant amb una consulta a les bases en resposta a la negativa d'ICV, el president del grup enviava divendres a tots els diputats una proposta d'emergència per facilitar un acord. Rabell renuncia a portar la veu de CSQP en el proper debat de política general per tal que Podem –previsiblement el portaveu adjunt del grup, el mateix Fachin– pugui assumir aquest paper. Rabell es reservaria el protagonisme en el debat de la qüestió de confiança que els grups parlamentaris podran fer dijous, mentre que Joan Coscubiela s'encarregaria del debat dels futurs pressupostos de la Generalitat. Tot i que Podem no aconseguiria substituir Coscubiela per la seva economista Àngels Martínez en la negociació i debat dels pressupostos amb el govern, la formació lila no renunciaria encara a tenir algun paper en la discussió dels comptes per al 2017. En aquest sentit, Fachin hauria demanat que algú de Podem també participi en aquesta discussió, tal com recollida ahir l'agència Europa Press.

Qüestió de confiança

Avui els diputats de Catalunya Sí Que es Pot també hauran d'abordar el posicionament davant la qüestió de confiança de Puigdemont, que comença demà i on hauran de prendre posició dijous. Tal com ja va avançar la setmana passada Fachin en una entrevista a Catalunya Ràdio, fonts consultades ahir per Europa Press apuntaven que el president Puigdemont “no s'ha guanyat la confiança” del grup.

Caldrà veure si la qüestió de confiança marca un gir en les relacions entre CSQP i el govern, però sobretot amb la majoria parlamentària independentista. Fins ara, el grup liderat per Rabell i Coscubiela s'ha alineat amb Ciutadans, PSC i PP contra el procés amb un discurs i un to frontal no compartit sempre per tots els socis. El fet que els dirigents d'ICV no assistissin a la manifestació de la Diada però sí Fachin i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, evidencia diferències de posicionament. De moment, Rabell ha escenificat un canvi de to i relacions després d'haver-se reunit amb Puigdemont i amb el vicepresident Oriol Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona