Política

Els economistes avalen la reivindicació de Puig

Constaten que el País Valencià és l'autonomia pitjor finançada

El govern valencià continua fent de la millora del finançament autonòmic una de les seues principals reivindicacions front l'executiu espanyol. Als actes previstos abans que finalitze l'any a Madrid i Brussel·les per denunciar l'infrafinançament de què és víctima el País València, se sumen els que s'organitzen al territori que presideix Ximo Puig.

Un exemple d'aquesta estratègia fou la presentació que es va fer ahir a la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de l'informe Finançament autonòmic de règim comú: una reforma necessària, elaborat pel Consell General d'Economistes d'Espanya i que té per objectiu “contribuir a la reflexió i al debat que tota societat democràtica ha de fer davant un problema que necessita ser resolt”, en paraules de Juan Manuel Pérez Mira, vicesecretari de l'entitat.

El document denuncia que l'actual model de finançament autonòmic –l'última versió del qual és del 2009– és “complex i poc transparent” i avala les queixes contínues, però també compartides per tota l'oposició, del Consell de Puig. I és que en l'informe l'autonomia valenciana torna a aparèixer com la pitjor finançada de l'Estat (sols per darrere de Canàries, que posseeix un règim econòmic i fiscal especial per raons històriques i geogràfiques).

“És una lamentació que es pot constatar en xifres. És per això que el nou sistema ha d'assegurar la suficiència financera en el finançament de recursos bàsics”, va explicar Pérez Mira alhora que apostava per la utilització d'una mesura homogènia com és la població ajustada. “L'infrafinançament valencià és una injustícia que no pot continuar governe qui governe”, va criticar el conseller Vicent Soler. “Aquest tema no és un joc entre polítics o entre administracions, sinó que afecta les persones, les famílies i la vida diària de la gent”, va lamentar Soler.

En aquest sentit, el conseller d'Hisenda va destacar la importància de sensibilitzar l'opinió pública valenciana de la “situació calamitosa i injusta” en què està el País Valencià, i va assenyalar que les iniciatives d'aquest tipus que contribueixen a un “debat seriós i basat en dades objectives són sempre positives”. De fet, Soler inaugura hui la jornada Propostes per a un nou sistema de finançament de les comunitats autònomes, organitzada per l'IVIE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia