Política

catalunya

Munté garanteix “absolut consens” en el Govern per “culminar” el procés 

La consellera de Presidència explica que l'executiu obert a debatre tots aquells instruments que “ofereixin garanties” per donar “veu a la ciutadania”

La portaveu del Govern considera que després de les eleccions basques i gallegues es manté la situació “d'enorme bloqueig” a Espanya

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest dilluns que hi ha “absolut consens sobre la voluntat de culminar el procés” sobiranista, però sense entrar en la concreció sobre la possible modificació del full de ruta amb la inclusió d'un referèndum unilateral d'independència. Així, Munté s'ha limitat a dir que el Govern està obert a debatre tots aquells instruments que “ofereixin garanties, que siguin verificables i interpretables des del punt de vista internacional i que passin per donar la veu a la ciutadania”.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit avui el Consell Executiu setmanal en la vigília de la qüestió de confiança al Parlament, on compareixerà per traçar els pròxims passos del full de ruta sobiranista amb la finalitat de revalidar l'aliança amb la CUP, que ja li ha garantit els vots. 

En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Munté no ha avançat contingut de la proposta que demà expressarà Puigdemont al Parlament, però ha assegurat que el Govern afronta la cita amb “tranquil·litat”, sense fer gaire cas al “soroll de fons” pel debat en el món sobiranista per l'impuls un possible referèndum unilateral. 

Després que la CUP exigís incloure aquest referèndum en el debat de Política General de la setmana que ve, Munté ha defugit situar “una data concreta” en què es podria modificar el full de ruta, de manera que el Govern segueix de moment amb els passos establerts inicialment, que no inclou aquest referèndum inicialment.

D'altra banda, ha advertit aquest dimarts que en la governabilitat d'Espanya es manté la situació “d'enorme bloqueig, i és encara més evident” després de les eleccions al País Basc i Galícia. En la seva opinió, no s'aprecia cap canvi en la situació del sistema polític espanyol després dels comicis, tot i els “mals resultats” del PSOE i la derrota de C's, que ha considerat molt clara en no aconseguir representació en les dues comunitats.

Res de bo

Segons Munté, el bloqueig que constata no aporta res de bo a les administracions ni als ciutadans, i ha aclarit que des del Govern són partidaris que existeixi “un govern que governi i que, malgrat que seria tota una novetat, oferís diàleg” a Catalunya.

Sobre si donarien suport a un govern amb el socialista Pedro Sánchez al front, ha argumentat que depèn dels partits, i ha lamentat que hi hagi qui insisteixi a observar diferències o dificultats al Govern mentre hi ha un “bloqueig que s'allarga durant mesos i provoca situacions d'enorme dificultat i de divisió interna” en formacions com el PSOE.

Respecte a les eleccions al País Basc, ha ressaltat la victòria “clara i nítida del nacionalisme basc, del dret a decidir i de les formacions partidàries d'una relació bilateral amb l'Estat”, i ha aprofitat per felicitar al lehendakari, Iñigo Urkullu. També ha felicitat el guanyador de les eleccions a Galícia, el popular Alberto Núñez Feijóo, a qui ha manifestat el seu respecte per la seva victòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia