Política

Colòmbia s'abraça a la pau i posa el seu futur en mans d'un referèndum

El govern colombià i les FARC firmen l'acord que posa fi a 52 anys de guerra

Els sondejos donen un 62% dels vots al sí en la consulta vinculant de diumenge

El líder de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño, Timochenko, parlava la matinada de dilluns a dimarts davant 13 caps d'estat i 2.500 convidats, reunits a Cartagena per a la firma de la pau entre la guerrilla i el govern de Juan Manuel Santos, quan va interrompre sobtadament el seu discurs. Tres avions de la Força Aèria de Colòmbia van sobrevolar l'esplanada de les banderes on se celebrava l'acte i van deixar sense paraules el líder guerriller, que només va pensar a mirar cap al cel desconcertat. De seguida va somriure, va mirar Santos, i va escoltar aplaudiments i va recuperar la parla. “Bé, aquesta vegada venien a saludar la pau i no a descarregar bombes”, va dir Londoño. Va ser un moment tens que es va convertir en símbol de la pau a Colòmbia. Els avions que alguna vegada van bombardejar la guerrilla a la selva ara se sumaven a les celebracions per l'inici d'una nova era. Santos i Londoño van signar l'acord de pau, negociat a l'Havana, amb un bolígraf fabricat amb una bala de fusell. Vestien de blanc, el color de la pau, i van intercanviar salutacions com dos homes que han arribat al final d'un llarg i costerut camí. Diumenge vinent tota la feina que s'ha fet en els últims quatre anys a Cuba serà posada a prova en un referèndum. Aquest serà el veritable dia D de la pau a Colòmbia.

“La nostra única arma serà la paraula, que ningú dubti que anem per la via política sense armes”, va dir el líder guerriller. Abans Londoño va demanar perdó a les víctimes, uns 8 milions en 52 anys d'enfrontament armat. “(Demano) sincerament perdó a totes les víctimes del conflicte per tot el dolor que hàgim pogut causar en aquesta guerra”, va dir el líder de les FARC. Santos, per la seva banda, va iniciar la seva intervenció amb una salutació a les víctimes que hi havia entre el públic, aquelles persones que van viure en primera persona assassinats, desplaçaments i segrestos. Després va fer oficial l'ingrés de les FARC a la vida civil. “Avui, quan emprenen el seu camí de retorn a la societat; quan comencen el seu trànsit per convertir-se en un moviment polític, sense armes, seguint les regles de la justícia, la veritat i la reparació recollides en l'acord, els dono la benvinguda a la democràcia”, va dir el mandatari colombià.

L'èxit d'aquest nou camí, però, no està encara del tot aplanat. L'acord de pau serà sotmès diumenge vinent a una consulta popular de caràcter vinculant.

Un triomf del sí activaria de manera automàtica els protocols de desarmament i desmobilització que s'inclouen en l'acord. Una victòria del no ho tornaria tot al punt de partida, sense que el govern colombià tingui un pla alternatiu a la guerra.

La importància del referèndum va obligar Santos a citar-lo en més d'una ocasió al llarg del seu discurs. La firma de la pau, de fet, va ser el primer acte de campanya a favor del sí. “Amb el seu vot, cada colombià tindrà un poder immens: el poder de salvar vides”, va proclamar el president Santos.

Un sondeig fet per Cifras&Conceptos entre el 25 i el 26 de setembre, el mateix dia que es va firmar la pau, va determinar que un 62% dels colombians optaran pel sí, mentre que un 37% ho faran pel no.

LA FRASE

Demano perdó a les víctimes per tot el dolor que hàgim pogut causar en aquesta guerra
Rodrigo Londoño
màxim líder de les farc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia