Política

israel

Mor l'expresident d'Israel Simon Peres

Considerat un dels arquitectes de l'Estat israelià, va rebre el Nobel de la pau per impulsar el procés de pau d'Oslo

Benjamin Netanyahu expressa el seu “pesar personal” per la pèrdua d'un dels seus polítics més il·lustres

L'ex president d'Israel i premi Nobel de la Pau, Simon Peres, ha mort aquesta matinada a l'edat de 93 anys, després d'haver estat hospitalitzat fa dues setmanes per un accident cerebrovascular a l'hospital de Shiva, a la localitat de Tel Hashomer, prop de Tel Aviv. El seu fill Chemi ha anunciat la seva mort i ha volgut recordar que “va estimar el poble d'Israel fins al seu últim alè” i que va formar part “de la generació dels pares fundadors de l'estat d'Israel”.

El 1994, Peres va rebre el Premi Nobel de la Pau compartit amb el llavors president palestí Iàssir Arafat i el llavors primer ministre del seu país, Isaac Rabin, pels seus esforços en el procés de pau. La seva trajectòria política de set dècades és la més llarga de la història d'Israel.

Peres va ingressar a l'hospital el passat 13 de setembre per un accident cerebrovascular, però el seu estat de salut va empitjorar molt ahir dimarts, segons el servei de notícies Ynet. Des de fa dues setmanes, i tot i que es va témer per la seva vida en les primeres 24 hores del seu ingrés, el veterà polític israelià s'havia mantingut en situació estable dins de la gravetat i els metges valoraven fins i tot si permetre que respirés per si mateix sense ajuda mecànica.

Considerat un dels polítics israelians de més talla mundial per impulsar el procés de pau d'Oslo, que li va valer el Nobel de la pau juntament amb els líders palestí Iàssir Arafat i israelià Yitzhak Rabin, a Israel va culminar la seva carrera política de 70 anys al capdavant de la presidència, que va abandonar el 2014, i després d'ostentar nombrosos càrrecs.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha expressat el seu “pesar personal” per la pèrdua d'un dels seus polítics més il·lustres i ha convocat el seu gabinet per preparar un discurs que pronunciarà avui mateix dimecres. Alhora, mandataris d'arreu del món com el president dels Estats Units, Barack Obama, han volgut transmetre també el seu condol per la mort de Peres.

Nascut a Polònia el 2 d'agost del 1923, Peres va ser president d'Israel entre el juny de 2007 i el juliol de 2014, després d'haver estat primer ministre dos cops, de 1984 a 1986 i de 1995 a 1996.

El 1992, com a ministre d'Exteriors d'Israel, va aconseguir importants acords entre israelians i palestins com la Declaració de Principis de Washington de 1993, que va establir les bases per a una autonomia palestina i un procés negociador. Uns esforços recompensats amb el Nobel de la Pau.

Segons els analistes polítics locals, amb la seva mort s'acaba la generació d'aquells polítics arquitectes de l'Estat d'Israel, fundat el 1948.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona