Política

Dos presumptes gihadistes cauen a Catalunya

L'operatiu policial, que va acabar amb un total de cinc detencions, es va desplegar a Catalunya, Melilla, Bèlgica i Alemanya

Els acusats atiaven els radicals des d'internet

La policia espanyola va detenir ahir dos presumptes gihadistes a Barcelona i Canovelles (Vallès Oriental) acusats de formar part d'una cèl·lula a les ordres d'Estat Islàmic, que, segons el Ministeri de l'Interior, representava una “amenaça greu, concreta i continuada” per a la seguretat a Europa. Els detinguts són Junald Hameed Parven i Aziz Mezroui Ramdani, i amb ells es van apressar tres persones més a Melilla, Brussel·les i Wuppertal, a Alemanya. Els detinguts tenen entre 21 i 28 anys i són quatre espanyols i un marroquí.

Segons el ministeri, els cinc presumptes membres d'Estat Islàmic actuaven a través de diversos canals a internet i confluïen en una pàgina de Facebook anomenada Islam en español, que té 32.500 seguidors, amb un creixement de 500 per setmana. El grup tenia com a objectiu incitar a cometre atemptats, posant en pràctica la tàctica coneguda com el terror informatiu, que consisteix en la difusió d'imatges d'una estètica concreta i crueltat extrema; seleccionar els radicals per adoctrinar-los i per fer servir com a aparell de propaganda d'Estat Islàmic.

Una altra constant en l'activitat d'aquest grup era proclamar la seva aversió extrema cap a religions, ètnies o col·lectius considerats enemics. Els detinguts també tindrien la missió de proporcionar els contactes necessaris a les persones captades com a futurs combatents de l'organització terrorista que, posteriorment, els facilitarien el trasllat a territoris controlats pel grup.

A la pàgina de Facebook que gestionaven s'intercalaven missatges radicals –majoritàriament en castellà– enaltint els combatents gihadistes i els atemptats d'Estat Islàmic amb missatges religiosos. Segons el Ministeri de l'Interior, els detinguts a Alemanya i Bèlgica eren els administradors d'aquest espai a internet. L'operació continua oberta i s'està duent a terme sota la tutela del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiencia Nacional i coordinada per la fiscalia, també de l'Audiencia Nacional.

Des de l'any 2015, quan es va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista, les forces i cossos de seguretat de l'Estat espanyol han detingut 143 presumptes gihadistes. Del total de detencions, 113 s'han produït a l'Estat i 30 en altres països, amb la col·laboració espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia