Política

Referèndum el setembre del 2017

El president es compromet a convocar una consulta a la tardor que validi la proclamació de la independència

ERC n'assumeix l'organització dins del govern davant dels dubtes que genera la iniciativa en consellers i dirigents del PDC

Puigdemont avisa la CUP: o avala el pressupost o hi haurà eleccions

Per Carles Puigdemont, no hi ha alternativa possible: “O referèndum o referèndum.” El president de la Generalitat va anunciar ahir que el govern convocarà una consulta sobre la independència durant la segona quinzena de setembre del 2017, com a màxim, si abans el govern espanyol no s'avé a pactar un referèndum a l'escocesa. Amb la decisió de cedir-ne l'organització a ERC dins de l'executiu –Oriol Junqueras estarà al capdavant del disseny de la convocatòria i Raül Romeva, de la gestió–, Puigdemont deslliurava el Departament de Governació de la responsabilitat de desafiar la legalitat espanyola i intentava vèncer les reticències que la iniciativa genera a membres del govern i dirigents del PDC. Adoptant la via de les urnes, a més, el president feia un gest cap a la CUP, ferma defensora del referèndum unilateral d'independència, i li exigia alhora reciprocitat amb el vot favorable al pressupost.

I encara més: Puigdemont va demanar als anticapitalistes que aquesta tarda no votin a favor de la qüestió de confiança si no estan disposats a empassar-se el gripau pressupostari. Va tornar a parlar d'una “cadena de confiances” que requerirà suports reiterats fins que Catalunya esdevingui un estat. Més que una advertència, podia interpretar-se com un ultimàtum; no hi haurà una segona oportunitat per corregir un vot negatiu a la tramitació dels comptes, com ho és a la pràctica el debat de la qüestió de confiança d'ahir i avui després del rebuig dels cupaires al pressupost del juny passat. Si el govern no pot aprovar els comptes del 2017, va advertir amb rotunditat, avançarà les eleccions. “Sense pressupost no es pot governar bé, i si no es pot governar bé hauríem de tornar a donar la paraula als ciutadans”, va dir.

A l'estiu, tot a punt

Abans del referèndum (sense adjectius) del setembre, el govern hauria d'haver preparat les estructures d'estat necessàries per a la desconnexió, i el Parlament, tenir enllestides les lleis que haurien de donar cobertura jurídica al trànsit entre l'Estat espanyol i el català. El president de la Generalitat va prometre que els calendaris es compliran. A l'estiu, el govern estarà a punt perquè Catalunya pugui funcionar com un estat independent, i a finals de juliol, el Parlament aprovarà les lleis per fer efectiva la desconnexió, que els ciutadans haurien de validar després a les urnes per permetre “la proclamació de la independència”.

Tot i el pes evident que els republicans agafen amb l'organització del referèndum sobre la base d'una nova legalitat, que hauria d'anar en el paquet jurídic de la desconnexió, Puigdemont va voler deixar clar que l'encàrrec “apel·larà tot el govern”. L'executiu en ple “assumeix la responsabilitat que li pertoca”, va dir.

Missatge als moderats

No es va estar de carregar, sense citar-lo, contra el conseller moderat del govern i titular de Cultura, Santi Vila, que dilluns va celebrar la victòria del PNB i el PP a les eleccions basques i gallegues perquè l'electorat havia premiat els “perfils centristes” i expressava el desig que s'obri una nova etapa política. Puigdemont, amb el verb esmolat, va emplaçar “tots aquells que parlen de moderació i de centrisme” perquè “contrastin exactament què diuen ínclits moderats i centristes davant d'una demanda democràtica impecable i exemplar que, per si encara no se n'han adonat quan miren les imatges per televisió, també és feta per la gent moderada i de centre d'aquest país”. Tot un avís per a navegants, ara que l'executiu encetarà “la segona i última fase del procés”.

Estructura i desbloqueig

Puigdemont relligava d'aquesta manera la legislatura; revalidant el compromís de l'executiu amb el projecte independentista i afegint al full de ruta la pantalla democràtica que faltava abans de la proclamació, ja que els partits del sí no van superar el llindar del 50% dels vots el 27-S. Més enllà de la tàctica i l'oportunitat política, també va esgrimir una justificació orgànica i competencial al fet que la convocatòria del referèndum pivoti sobre els republicans. Junqueras presideix la comissió interdepartamental d'impuls de l'autogovern (la que reuneix el triumvirat que lidera Carles Viver Pi-Sunyer, amb Josep Maria Reniu i Víctor Cullell) i el departament de Romeva s'ocupa de les competències en participació ciutadana.

Puigdemont, no obstant això, va insistir en la seva voluntat de pactar un referèndum amb Madrid. “Hi ha tota la disposició a col·laborar lleialment amb un govern espanyol que vulgui col·laborar lleialment amb el govern català”, va assegurar. Amb el PSOE sagnant en una crua crisi interna, el president de la Generalitat llançava un guant a Pedro Sánchez. “El sistema polític i mediàtic espanyol devora qui gosa obrir una mica el focus”, després que Sánchez va defensar el diàleg amb els partits independentistes i l'expresident espanyol Felipe González es va coordinar amb el sector crític per tombar el secretari general del PSOE. “Li treuen el santcrist gros i li organitzen un sidral federal monumental”, va bromejar.

El govern insisteix que negociar el referèndum podria desbloquejar alhora els escenaris polítics espanyol i català. La predisposició de pacte inclou la pregunta, la data, el quòrum, la moratòria per demanar-ne un altre i tots els extrems. Davant de la “greu desconsideració” que ha patit la reivindicació catalana, Puigdemont tornava a posar sobre la taula la possibilitat que ERC i el PDC contribueixin a la governabilitat de l'Estat si s'atén la constant reivindicació de l'exercici del dret a l'autodeterminació.

La CUP va centrar bona part de l'atenció de Puigdemont. Des del faristol, i durant l'hora que es va allargar el discurs, el president de la Generalitat va prometre generar més “complicitat” i “coordinació”. També va assegurar que, en les baules d'aquesta cadena de confiances, no hi exclouria ningú. I és que va fer una tímida referència amb què els comuns es podien sentir al·ludits, al marge del gir que implica la tornada al referèndum. Puigdemont va constatar que a l'entorn de la idea d'una república catalana, “independent o confederada”, s'aplega la majoria de ciutadans.

“Cal poder continuar la feina sense entrebancs. Ens hi comprometem?”, demanava a la CUP. Els anticapitalistes, que han assegurat l'aval a la votació de la qüestió de confiança aquesta tarda, no es van mullar ahir sobre el pressupost. Les concrecions sobre el full de ruta renovat hauran d'arribar, a més, durant el debat de política general de la setmana vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR