Política

Política

Puig: “Ningú no vol al PP i jo el que menys”

El president de la Generalitat Valenciana assegura que en la crisis del PSOE no es tracta d'un enfrontament entre bàndols, sinó de posicions polítiques

“És hora de tendir ponts, no cavar més la fossa”

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha manifestat que els 17 membres crítics de la comissió executiva federal del PSOE que han presentat la seua renúncia –entre els quals es troba ell mateix –“no són una banda”.“No hi ha un grup, això no és una banda i no va de grups, va de posicions polítiques”, ha asseverat.

Així ho ha recalcat el líder dels socialistes valencians als mitjans de comunicació en relació a la crisi oberta en el PSOE . Puig ha defensat la lleialtat de l'actuació dels qui han decidit dimitir, com també d'aquells que han optat per quedar-se perquè cadascun “pren les decisions que pensa són millors per a la seua organització”. Ha insistit que ell estava “dimitit de facto” des que Ferraz no va acceptar la seua proposta d'“entesa” de PSPV, Compromís i Podem al Senat per a les eleccions de juny. Puig manté que va ser “un greu error”, però no ho va fer oficial per a no “perjudicar al partit”.

Sense diàleg

Ara ha decidit fer-la oficial davant el debat obert “en canal” en el si del PSOE després de l'intent de la direcció de convocar “un Congrés exprés que no solucionarà els problemes”. També ha explicat que des de fa temps s'havia trencat el diàleg amb Madrid i s'ha preguntat com algú que aposta per pactar amb diversos partits per a formar govern “no parla amb els seus presidents autonòmics”. Puig ha admès que pot haver-hi ací una responsabilitat compartida, ha preferit no entrar en els detalls perquè el que vol és “cosir les ferides” i tan sols ha assenyalat que aquesta falta de comunicació s'ha produït en “moltes ocasions”.

No agressivitat

Preguntat sobre si creu que era necessari presentar les dimissions abans del Comitè Federal convocat per a aquest dissabte, ha negat que les “formes” hagen sigut “agressives” per part dels dimissionaris, atès que simplement han presentat “una decisió”, al que ha apuntat que “es pot interpretar que també és agressiu sense consultar a ningú presentar un congrés exprés”.

Si es va plantejar així, ha agregat, és perquè “pel que sembla al final no hi havia una altra solució” i és una forma democràtica de fer-ho.“Cal acceptar les regles democràtiques”, ha remarcat.

“Les respostes poden ser més o menys fortes, però hi ha mecanismes democràtics per a solucionar els problemes i al final hi haurà un Congrés, els militants decidiran i això està garantit”, ha dit, per a afegir que ara cal “administrar el difícil moment des de l'assossec, la prudència i intentar no produir més dany a una organització que estimem”.

Maniqueisme

El secretari geneal dels socialistes valencians també ha criticat el “maniqueisme” que suposa reduir la realitat en dir que els que s'han anat són “de dretes” i els que es queden “d'esquerres” quan, ha incidit, no s'ajusta a la realitat, atès que ell mateix no ha pactat mai amb la dreta –“uns altres sí ho han fet”, ha matisat– i ha advocat per obrir “un debat seriós, laic i no religiós”. “Reduir tot a aquest maniqueisme és reduir la realitat d'aquest país, l'etiquetatge el que fa és raquititzar la realitat”, ha subratllat. Interrogat per a qui veu ara com a autoritat en el partit, Puig ha declarat que en la situació actual l'executiva deixaria de tenir interlocució com a tal i ha apostat per “tendir ponts, no cavar mes la fossa” i establir un diàleg “assenyat”.

Sobre l'impacte electoral que pot tenir l'acció dels crítics, el president valencià ha fet notar que “impacte electoral ja hi ha hagut i del que es tracta és de remuntar, no de continuar descendint”.

Aritmètica

Ximo Puig ha assenyalat que ha d'obrir-se un debat “de debò” en el partit sobre les opcions existents perquè “no es pot enganyar més als ciutadans”: “És possible un govern progressista a Espanya? No és possible, no suma l'aritmètica”. Ha remarcat que no es pot dir que cap la possibilitat d'un govern alternatiu al de Mariano Rajoy quan “no hi ha ningú que estiga apostant per açò”. Si la hi haguera, ha dit, ell seria “absolutament partidari”, però no és el cas. Al seu judici, cal debatre “amb serietat” i veure “quin és el mal menor” perquè hi ha dues opcions: la “passarel·la” al govern liderat pel PP o unes terceres eleccions. Ara considera que ha de ser la comissió gestora que es forme la que establisca aquest debat.

Passarel·la o eleccions

“Ningú vol al PP, jo menys que ningú”, ha dit Puig, que ha rebutjat un possible govern de coalició en aquest sentit, però “els resultats són els que són” i existeix la possibilitat d'una “passarel·la condicionada” amb un procés de negociació. O potser, ha dit, “la solució és unes terceres eleccions”. “En les pròximes setmanes es podrà decidir el camí a triar”, ha continuat Puig, que ha insistit que l'essència de la democràcia és el diàleg, tenint present sempre que “el PSOE ha de ser sempre l'alternativa a la dreta”.

Preguntat sobre qui podria liderar el partit en el futur, ha assegurat que es veurà “qui es presenta” i cada militant decidirà, al mateix temps que ha recordat que ell mateix va apostar per la fórmula d'“un militant un vot” mentre que “alguns van votar en contra”.

Confia en Montón

També s'ha referit a la consellera de Sanitat Universal del govern valencià i secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Montón, qui no es troba entre els crítics a Sánchez, però que hui no ha acudit a l'executiva del PSOE. Sobre ella, Puig ha comentat que segueix mantenint la seua confiança “com a representant de la gestió de la sanitat pública valenciana”. En ser preguntat sobre aquesta qüestió, ha incidit que “el govern valencià és el prioritari” i el seu compromís amb el Consell del Botànic –junt a Compromís i Podem– està per sobre de tot.

Ha indicat que no ha rebut cap trucada de dirigents d'aquests partits per a parlar sobre la situació del PSOE i ha reiterat que el compromís en la Generalitat és “infrangible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia