Política

Crisi humanitària

L'aventura vital de nou refugiats, a Presència

Nou testimonis, de diferents països, expliquen a la revista el seu dur periple vital fins arribar a Catalunya

Presència, la revista que cada primer diumenge de mes arriba amb El Punt Avui, publica demà el dossier Amb ull de refugiat en què fa una anàlisi de la situació actual de l'arribada de refugiats a Catalunya i a l'Estat, però, sobretot, dóna veu a aquells que han hagut de deixar el seu país a causa de la guerra o d'una situació política adversa. Un dels testimonis és Adhmad Basal, d'Alep, a Síria, que va arribar fa un any a Girona, on ha muntat la pastisseria Palmira. El seu pelegrinatge va dur-lo per nou països diferents després d'haver arribat a Grècia en una embarcació amb altres cinquanta refugiats. “No he vingut a demanar res”, explica.

Amina Hussein és una refugiada kurda que va arribar a Catalunya fa deu anys. “No és lògic el que fa el govern espanyol amb els refugiats”, afirma.

Abraham és el nom fictici d'un refugiat d'Eritrea, de 23 anys, que va fugir del seu país, on la repressió política i militar és a l'ordre del dia. “Buscava un país on poder ser lliure”, diu.

Farida Yussufy també vol mantenir en secret la seva identitat. Nascuda a l'Afganistan, feia d'activista social, té 24 anys i va arribar l'any passat a Catalunya, fugint de les amenaces de mort que li havien fet els talibans.

Maren, de Sri Lanka, és un altre dels refugiats que han parlat amb Presència, tot i que amb la condició de no mostrar el seu rostre i de mantenir l'anonimat. És periodista i va fugir perquè se sentia perseguit per la policia. “Aquí em sento segur”, afirma.

Per al dossier de Presència també parlen refugiats d'Algèria, Ucraïna, Veneçuela i l'Iran, tots amb històries personals molt dures.

L'Estat espanyol no supera l'examen

L'Estat Espanyol suspèn pel que fa a l'acollida de refugiats. Ni les dures imatges que arriben de la crisi al Mediterrani han fet canviar la dura política d'un Estat amb mala fama històrica en aquest àmbit. Els informes de les entitats coincideixen en aquesta valoració i, fins i tot, denuncien l'incompliment dels compromisos internacionals per part del govern espanyol. Fa pocs dies, Oxfam Intermón va presentar un informe demolidor en el qual denunciava que el govern del PP només ha recol·locat l'1% de la quota marcada per la UE en el drama dels refugiats sirians.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona