Política

El Govern es revela contra la reforma de l'impost de societats

La Generalitat estudiarà si és legal que un govern en funcions apliqui un decret llei com aquest

El PDC fa una crida a l'oposició perquè tombin la reforma al Congrés

L'anunci del ministre d'Hisenda en funcions d'aplicar un decret llei que reforma l'impost de societats ha provocat la revolta del govern de Catalunya, que no està disposat a permetre que el canvi afecti negativament les empreses catalanes, tal i com calcula que passarà. La Generalitat estudiarà si és legal que el govern en funcions pugui aplicar el decret llei que reforma l'impost de societats en el mateix exercici en el qual s'aprova.

Cristóbal Montoro ha explicat avui que l'augment dels pagaments fraccionats que es paguen a compte de l'impost de societats es mantindrà en vigor fins que el dèficit públic se situï per sota del 3% del PIB.

La mesura aprovada per la via del decret llei afectarà 9.000 empreses, que són les que facturen més de 10 milions d'euros i que estaran obligades a avançar el 23% del seu resultat comptable en l'any impositiu en curs, segons els càlculs de l'executiu espanyol.

Segons els càlculs del conseller d'Empresa, Jordi Baiget, hi ha 4.500 empreses afectades catalanes. El conseller ha lamentat que la primera decisió que fa el Govern en matèria de decret llei sigui per augmentar els pagaments que han de fer les mitjanes empreses a l'Estat en matèria tributària. 

Per a Baiget, aquesta decisió suposa un “préstecs obligat” de les empreses a tipus zero que aportarà 8.000 milions més a l'Estat i que no es destinaran a millorar la competitivitat, sinó a reduir el dèficit públic. La mesura, per a Baiget, acabarà perjudicant la competitivitat de les empreses perquè és una decisió que es pren a meitat de l'exercici, ja que s'haurà d'aplicar el dia 20 d'octubre. El pitjor efecte de la mesura per les empreses, segons el conseller, és l'afectació sobre la tresoreria que en podria afectar l'evolució.

El conseller considera que la reforma s'ha de parar en l'únic lloc on és possible: a la validació en el Congrés dels Diputats. L'anàlisi del conseller el comparteix el portaveu al Congrés del Partit Demòcrata Català (PDC), Francesc Homs, que a instat l'oposició a frenar la reforma en el tràmit parlamentari. Homs ha dit que el ministre Montoro “està fent xantatge a les comunitats autònomes i al món de l'empresa per tal que paguin el que hauria d'haver pagat ell amb les decisions que no ha estat capaç de prendre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva terrestre

barcelona
Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona