Política

Demanen que Rajoy declari en el judici del cas Gürtel

Les defenses al·leguen que les proves que van servir per destapar la trama es van obtenir de manera il·legal

Bárcenas nega qualsevol responsabilitat i carrega contra Mato i el seu exmarit

Dues acusacions populars demanen que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, declari en el judici del cas Gürtel sobre els diners que l'extresorer es va emportar suposadament de la caixa B de la formació cap a Suïssa. “És una faceta per la qual crec que algú del PP hauria de declarar, sobre si realment hi va haver aquesta situació d'apoderament”, va declarar Mariano Benítez de Lugo, de l'Associació d'Advocats Demòcrates d'Europa (Adade).

El cas de corrupció que esquitxa el PP es va començar a jutjar ahir a Madrid, set anys després que detinguessin els primers implicats per ordre del jutge Baltasar Garzón, ara apartat de la judicatura. És un macrojudici que asseu al banc dels acusats Francisco Correa, presumpte cap de la xarxa de corrupció que, segons la fiscalia, es va teixir entre governs i alcaldies del PP, sobretot a la comunitat de Madrid. Correa s'enfronta a una possible pena de 125 anys de presó, motiu pel qual la seva defensa busca atenuants. La lectura dels delictes que acumula Correa es va allargar durant més de vint minuts. En total, 37 persones –polítics, empresaris, treballadors de Correa i familiars d'aquests– hauran de respondre a les preguntes que faci el tribunal, el ministeri públic i els advocats sobre la seva presumpta participació en aquests fets, pels quals se'ls imputen delictes de prevaricació, tràfic d'influències, malversació de fons públics, frau a l'administració pública, falsedat documental, frau fiscal, blanqueig de capitals, estafa processal, apropiació indeguda i associació il·lícita en l'àmbit de la contractació.

La segona pena més gran que demana la fiscalia, de 85 anys i 6 mesos de presó, és la corresponent al “número dos” de la trama i exsecretari d'organització del PP gallec Pablo Crespo. Precisament, el seu advocat, Miguel Durán, va assegurar que les proves que s'han aportat “van ser manipulades”, i que “s'havien obtingut de manera “il·legal”. El lletrat també va demanar la nul·litat del judici perquè considera que “s'ha polititzat”.

Pel que fa a l'extresorer popular Luis Bárcenas, se sol·liciten 42 anys i 6 mesos de presó. Segons la fiscalia, Bárcenas es va quedar entre el 2001 i el 2005 uns 300.000 euros d'una suposada caixa B del PP, diners que va amagar a Suïssa. Durant la primera sessió del judici, l'extresorer del PP Luis Bárcenas va presentar un escrit davant del tribunal en què nega haver tingut alguna responsabilitat en l'“organització i adjudicació de campanyes electorals i congressos del PP” i documenta que aquesta requeia sobre altres alts càrrecs de la formació com ara l'exministra de Sanitat i excap de l'àrea de Participació i Acció Sectorial, Ana Mato, i el seu exmarit, Jesús Sepúlveda, exalcalde del municipi madrileny de Pozuelo de Alarcón i excap electoral del PP. L'extresorer acompanya un total de set documents amb què “acredita i justifica de quina manera es feien els concursos, quines persones hi participaven i que el poder de decisió en les adjudicacions no era ni podia ser seu”. Mato no va assistir ahir al judici, emparant-se en el seu dret d'absentar-se pel fet de ser partícip a títol lucratiu. La fiscalia li reclama 28.467,53 euros, amb què la trama hauria finançat festes familiars com ara aniversaris i comunions.

LA XIFRA

7
anys
han passat de les primeres detencions dels implicats en el cas, per ordre de Baltasar Garzón.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia