Política

Catalunya del nord

Revifa la catalanitat

El comitè Oui au Pays Catalan es convertirà en moviment polític amb la federació nord-catalana de CDC i batlles centristes

La Diada nord-catalana se celebrarà amb el lema ‘Sem Catalunya Nord, volem decidir'

La reforma de les regions administratives impulsada pel govern francès de Manuel Valls ha tingut a la Catalunya del Nord un efecte imprevist per París: la revifada d'una catalanitat que semblava desapareguda o agonitzant. La imposició del nom “Occitanie” a la regió on han inclòs la Catalunya del Nord sota administració francesa ha provocat una recomposició del catalanisme polític nord-català i una fissura fonda en partits d'obediència estatal.

El partit socialista té els militants revoltats contra les direccions regional i estatal, ja que la militància nord-catalana defensa la denominació “Pays Catalan” afegida a “Occitanie”. La presidenta socialista del Consell Departamental, Hermeline Malherbe, afirma que està esperançada que“el recurs ciutadà presentat al Consell d'Estat ens acabi donant la raó”. Les joventuts socialistes –a qui havien prohibit portar banderes catalanes en actes del partit– no s'estan de declarar públicament la dissidència. La dirigent Mylène Thorent diu que “si aqueixa regió no ens vol, existeixen les possibilitats legals per reclamar un poder propi a Perpinyà”.

El partit Les Républicains –la dreta, antiga UMP– també està dividida. El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, està disposat a deixar de banda“Pays Catalan” per un nom geogràfic com “Pyrénées Méditerranée”, i el senador i batlle del Soler, François Calvet, afirma: “No ens rendirem, continuarem defensant el «País Català».”

Els comunistes nord-catalans són unànimes per al “País Català”, que els posa en contradicció amb el partit que governa la regió amb socialistes i ecologistes. Nicolas Garcia, secretari general del PCF a la Catalunya del Nord afirma que “ara és el moment de mobilitzar-se com mai, demostrar la injustícia que no tinguin en compte la nostra llengua, cultura i història.”

El Front National és l'únic partit clarament en contra de “Pays Catalan”. Amb la forta mobilització, fa uns intents tímids de ressuscitar el rossellonisme, una mena de blaverisme perpinyanès ja desaparegut.

Catalanisme en ebullició

Per la Diada de la Catalunya del Nord el col·lectiu SEM convoca una altra manifestació el 5 de novembre amb el lema Sem Catalunya Nord. Sem un País Català. Volem decidir. Hi donen suport ERC, Unitat Catalana i la CUP, amb nombroses entitats de la societat civil.

La federació nord-catalana de CDC –que encara no ha canviat el nom a Perpinyà– ha esta l'ànima del comitè Oui au Pays Catalan, el principal organitzador de la manifestació que va aplegar unes deu mil persones a la capital rossellonesa el 10 de setembre passat. Amb membres del partit centrista d'àmbit estatal UDI –aliat fins ara dels Républicains– ha anunciat la reconversió del comitè en “moviment sociopolític”, segons el seu president, Jordi Vera, que liderarà aquest moviment amb la tinenta d'alcalde de Perpinyà, Annabelle Brunet, i el batlle de Forques, Jean-Luc Pujol, tots dos del partit UDI. Entre els objectius del nou moviment nord-català hi ha “oferir una alternativa al Front National.”

CDC i el nou moviment
La federació independent nord-catalana de Convergència Democràtica de Catalunya ha liderat el comitè Oui au Pays Catalan i ara el vol convertir en una nova força política. Entre els objectius anunciats hi ha el d'aconseguir un estatut de col·lectivitat territorial semblant al de Còrsega i desconnectat de la regió Occitanie. Els promotors del nou moviment assenyalen que la seva proposta s'emmarca dins la república francesa, per respondre a les acusacions del Front National i l'esquerra jacobina, que els acusen d'independentistes. En aquest projecte polític s'hi han afegit batlles i altres càrrecs electes i militants procedents de formacions polítiques d'obediència estatal. El congrés fundacional tindrà lloc a Perpinyà el dissabte 15 d'octubre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia