Política

Procés sobiranista

Puigdemont explica el full de ruta a Madrid

El president de la Generalitat convida l'Estat “fer política” i asseure's a pactar la data i la pregunta del referèndum

El cap del govern català participa en un esmorzar informatiu a la capital espanyola

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convidat el govern espanyol a “fer política” i acordar conjuntament les condicions del referèndum en lloc de portar les reivindicacions catalanes als tribunals.

Ho ha dit aquest dilluns a Madrid en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press pocs dies després que el Parlament decidís que es convocarà un referèndum, pactat o no amb l'Estat, com a molt tard a finals de setembre de 2017.

En la seva intervenció, el cap de l'executiu català ha assegurat que “agradi o no”, la demanda política de Catalunya “és una realitat que no canviarà” fins que no se solucioni i ha subratllat que aquesta solució ha de ser “política” i no judicial. “Cal fer política. I la política es fa als Parlaments, no als jutjats”, ha recordat. Ha criticat, a més, que el govern espanyol “ho fiï tot a fiscals i jutges, i fins i tot a policies corruptes”.

En aquest sentit, ha apuntat que “quan la situació espanyola desperti del seu bloqueig inicial la proposta catalana seguirà encara allà”. “Tenim una invitació permanent al diàleg”, ha garantit Puigdemont, que ha reiterat que la seva prioritat és arribar a un acord amb l'Estat.

Ha insistit que el seu govern esta disposat a negociar el referèndum, també si la data ha de ser o no el setembre del 2017. “Si seiem a una taula ho deixarem tot per dissenyar un projecte de consulta als catalans on ens sentim còmodes”, ha avançat. El mateix, ha apuntat, pel que fa a la pregunta i els percentatges. Tot plegat, segons Puigdemont, té com a objectiu que es posi de manifest voluntat majoritària dels catalans.

El president ha avançat que no hi hauria “restriccions” per negociar els termes del referèndum i que es podria pactar amb l'Estat “la pregunta a realitzar, els resultats vàlids i una possible moratòria a un nou referèndum”. A més, ha assenyalat que a partir d'aquesta negociació l'Executiu central podria fins i sotmetre a votació la seva pròpia proposta, “que competeixi amb la de la independència”, sempre que s'hagi pactat també com interpretar i aplicar els resultats, és a dir, que s'acordi que el rebuig a aquesta formula implica suport a la independència. “Jo el que dic es que l'Estat jugui el partit, que proposi alguna cosa i que ho votem (...) però s'ha de preguntar als catalans si volen ser independents o no”, ha puntualitzat.

I ha posat com a exemple “que [l'Estat] digui que està d'acord que el rebuig a la seva proposta de reforma constitucional en clau federal o confederal és l'expressió d'una voluntat majoritària a Catalunya de ser independents”.

En tot cas, s'ha mostrat partidari d'una pregunta “binària” i “clara” on els ciutadans no tinguin cap dubte que estan votant sobre la independència de Catalunya. “Si a Catalunya hi ha un resultat clar, ningú podrà mirar a una altra banda”, ha assenyalat. “I això obre un nou escenari internacional perquè Catalunya es convertirà en un nou element internacional”, ha reblat.

Nou ambaixadors, vuit dels quals de països de la UE, han assistit a la xerrada amb Puigdemont, però no ho ha fet cap representant del PP o del govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona