Política

Eleccions presidencials als EUA

Clinton i Trump protagonitzen un debat tens marcat pel polèmic vídeo del magnat

La candidata demòcrata retreu al seu rival els comentaris masclistes i aquest es defensa acusant-la d'amagar els escàndols sexuals del seu marit

El republicà assegura que si guanya les eleccions nomenarà un fiscal especial perquè investigui l'afer dels correus de Clinton

Els candidats demòcrata i republicà a la Casa Blanca, Hillary Clinton i Donald Trump, respectivament, han protagonitzat aquest diumenge un tens debat marcat pel polèmic vídeo que deixa el magnat en evidència pels seus comentaris masclistes i també per les crítiques d'aquest últim a l'expresident –i marit de Hillary– Bill Clinton pels seus escàndols sexuals.

Una enquesta de la cadena CNN dóna Clinton com a guanyadora, però apunta que Trump ha millorat des de l'anterior cara a cara. Dels 537 enquestats, el 57% considera que la candidata demòcrata va estar més encertada i el 34% creu que va ser el republicà. El 63%, no obstant, opina que el multimilionari ha oferit millor imatge que en el primer assalt, fa dues setmanes.

Les polèmiques han acompanyat Trump des de l'inici de la campanya, al juny de 2015, però cap li ha valgut tantes crítiques dels seus propis coreligionaris republicans com la que va esclatar divendres amb la difusió d'un vídeo enregistrat el 2005, on se'l veu i escolta pronunciant comentaris denigrants sobre les dones, en un to vulgar i ofensiu. Per donar un cop d'efecte, poques hores abans del debat el republicà ha fet una roda de premsa amb algunes dones que en el seu moment van acusar Bill Clinton d'assetjament sexual.

La tensió ha estat present des de l'inici del debat, celebrat a la Universitat de Washington de Saint Louis (Missouri), que ha arrencat amb la negativa dels candidats a donar-se la mà.

Tot seguit Trump ha carregat contra l'exsecretària d'Estat per no donar suport a les dones que van acusar el seu marit d'abusos sexuals. En quest sentit, ha considerat que les acusacions contra l'expresident són “molt pitjors” que les seves paraules en el vídeo, on presumia que podia besar i tocar les dones perquè “és una estrella”.

El candidat republicà ha demanat disculpes per aquests comentaris, que ha definit com “de vestidor”, i ha acusat Clinton de treure a la palestra paraules que va dir fa onze anys per amagar el comportament del seu marit. “Bill Clinton va abusar de dones” i “Hillary Clinton va atacar aquestes mateixes dones”, ha sentenciat.

Clinton, que no ha fet referència a aquestes acusacions de Trump contra el seu marit, ha replicat que “molt del que ha dit [el candidat republicà] és mentida” i l'ha criticat per no mostrar penediment per les seves declaracions. “Mai demana perdó a ningú per res”, ha lamentat.

Tot seguit, ha repassat algunes de les múltiples polèmiques en les quals s'ha vist embolicat el multimilionari des que va anunciar la seva intenció de competir per la Casa Blanca. Segons ella, el vídeo mostra “qui és Donald Trump, però no és l'únic aspecte que planteja preguntes “respecte de la seva qualificació per a ser el nostre president”, perquè també ha atacat els “immigrants, afroamericans, llatins, persones amb discapacitat, presoners de guerra, musulmans i tants d'altres”, ha recordat. “Sí, així és com és Donald Trump. La qüestió que ha de respondre el nostre país és que així no és com som nosaltres”, ha plantejat.

Quan Clinton ha afirmat que s'alegra que “algú amb el temperament de Donald Trump no estigui a càrrec” del país, el magnat li ha donat la raó, perquè si ell fos president “aleshores estaries a la presó”, li ha dit. A més, ha amenaçat amb nomenar un fiscal especial per investigar Clinton pel seu ús del correu privat com secretària d'Estat.

El republicà ha intentat centrar el debat en aquest afer i ha arribat a queixar-se als moderadors, dos periodistes de les cadenes CNN i ABC, per no posar més èmfasi en aquest tema. “Per què no traieu el tema dels correus electrònics?”, els ha preguntat, abans d'acusar-los de conspirar contra ell.

En resposta, Clinton ha dit que Trump “està intentant una maniobra de distracció” per “evitar parlar de com la seva campanya està implosionant i la forma en la qual els republicans l'estan abandonant”. L'exsecretària d'Estat ha fet referència a les crítiques contra Trump per part d'alguns pesos pesants del partit, que han reclamat que retiri la seva candidatura després que el polèmic vídeo s'hagi fet públic.

Impostos

Trump ha reconegut al debat d'aquest diumenge haver eludit impostos després de declarar 916 milions de pèrdues el 1995. “És clar que ho faig”, ha respost quan se li ha preguntat si legalment ha evitat pagar impostos federals després de declarar aquestes pèrdues milionàries.

El magnat ha volgut aclarir que paga “molts impostos”, en referència a tributs estatals, de la propietat o immobiliaris, entre altres, però ha reiterat que “certament” va utilitzar beneficis fiscals per eludir algunes càrregues.

A més, ha carregat contra donants multimilionaris de Clinton com Warren Buffett, George Soros i altres menys coneguts, d'eludir impostos federals igual que ell, aprofitant les regles fiscals especialment avantatjoses per als contribuents més rics.

Política internacional

En el capítol exterior, la candidata demòcrata ha acusat Rússia de cometre “atrocitats” a Síria i ha criticat Trump pels seus elogis al president del país euroasiàtic, Vladímir Putin.

De la seva Banda, Trump ha posat en dubte a més que Moscou estigui darrere dels atacs informàtics contra els servidors de correu del Comitè Nacional Demòcrata i ha opinat que Rússia, Iran i Síria “s'han alineat degut a la nostra dèbil política exterior”.

Tot i l'intens intercanvi d'acusacions entre tots dos, Clinton i Trump sí que s'han acomiadat amb certa cordialitat. Al final del programa s'han donat la mà i, a instàncies dels moderadors, han intercanviat una valoració positiva de l'altre. Clinton ha destacat de Trump la preparació i lleialtat dels seus fills, i aquest ha lloat el caràcter lluitador de la seva rival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
Nacions Unides

Una aclaparadora majoria de l’Assemblea General demana la integració plena de Palestina a l’ONU

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA