Política

ALBANO DANTE FACHÍN

Diputat de CSQP al Parlament i secretari general de Podem a Catalunya

“Ara mateix no votaria ni sí ni no en el referèndum”

“La suspensió de la lluita de classes que volen imposar per aconseguir l'exercici del dret a decidir no funcionarà”

“Ja podem tenir la megaindependència, que si no tractem el tema del TTIP no serveix de res; estem parlant de la mateixa cosa”

“ERC haurà de decidir si vol seguir en un grup parlamentari en què té gent com Montserrat Candini”

Internacionalment, la manera que el referèndum sigui efectiu és que sigui pactat

En el debat de política general al Parlament, es van visualitzar “la diversitat de veus” dins de Catalunya Sí que es Pot (CSQP). Un dels seus diputats i líder de Podem, Albano-Dante Fachin, es mostra satisfet dels passos fets en aquest sentit i de la “majoria del 80%” –com s'hi refereix– reaplegada al voltant del dret a decidir.

Després de la petita crisi que
hi va haver dins de CSQP, com estan les relacions ara entre
els integrants?
Quan hi va haver el problema, vam dir que era part del desenvolupament normal del que estem fent, i més dins d'un grup parlamentari que és una coalició. De la mateixa manera que deia que això no era una crisi, dic que hem de continuar treballant. No passa res si en un futur hem de fer ajustos. Com a força, no podem ser monolítics.
En el debat de política general, es va escenificar una aproximació en la qüestió del referèndum.
Ara sembla que el referèndum continua sent una bona idea per sortir d'aquesta situació. Bé. Ara la suspensió de la lluita de classes que volen imposar per aconseguir l'exercici del dret a decidir no funcionarà. Perquè és: vosaltres calleu, que nosaltres seguirem fent el neoliberal. Com es pot fer que la majoria del 80% tingui força? S'haurà de deixar de governar per a les elits, de defensar un sistema sanitari corrupte... Quan veiem certes maneres de fer al Parlament i al govern... Mai serem el 80% si hi ha gent que només defensa els interessos d'uns pocs.
Renuncien a explicitar que sigui un referèndum pactat?
El que cal és que serveixi. I, de moment, internacionalment i històricament, la manera que sigui efectiu és que sigui pactat.
I si no pot ser?
Si no, hi ha dues maneres: treballar perquè sigui pactat o fer veure que és igual. Sembla que JxSí vol fer veure que es pot fer un referèndum sense pactar. Ja explicaran com.
Amb Rajoy a La Moncloa tampoc sembla que sigui possible.
Contràriament al que creuen alguns, creiem que la pressió política ha de servir per desencallar les coses. El dia que es faci un referèndum no serà perquè Rajoy se'n mor de ganes, sinó perquè és insostenible no fer-lo, perquè no poden continuar girant l'esquena a una situació. Amb aquests últims cinc anys de pressió, malgrat que encara no s'ha fet, s'ha avançat. El fet que hi hagi una força estatal com Podem defensant amb claredat la necessitat de fer-lo és també un triomf de la mobilització popular. Si JxSí creu que sense pacte es pot fer un referèndum unilateral i es pot desconnectar, jo crec que no. Crec que Puigdemont i JxSí tenen clar que no es podrà fer. També és veritat que aquest “referèndum sí o sí” és una mesura de pressió.
Hauria de ser una pregunta sobre una Catalunya independent sí o no? O amb més preguntes?
El que hem vist fins ara és que el contingut del sí o el no és bastant pobre. Cal evitar fer com un Brexit, que la gent va anar
a votar i no sabia què estava votant ni les conseqüències. El sí
o el no vindran dirimits per les condicions del referèndum.
Segons com es pacti, podria arribar a votar que sí?
És molt difícil imaginar-ho. No sé si serà una pregunta doble. Ara mateix, amb la informació que tenim, no votaria ni sí ni no. Davant de quina urna ens trobarem? Quina capacitat vinculant i quines garanties tindrà? Si som una societat madura i
de veritat apostem pel referèndum, m'imagino que, fruit del debat, n'hi haurà que votarien que sí que després votaran que no i viceversa. De punt de partida, no em veig votant sí a la independència perquè el model no s'ha discutit. El no també està buit. Ara, és clar que la nostra força política no ha nascut per quedar-nos com estem. La pregunta doble seria capaç de recollir millor el que passa a Catalunya. El confederalisme històric sempre ha estat en la societat catalana. Com es materialitza, això, en un sí o un no?
Domènech (els comuns) va dir que el nou partit farà una proposta per superar l'espai autonòmic. Cap a on ha d'anar?
Com a Podem Catalunya, no hem pogut fer fins ara, perquè no teníem la direcció, aquests debats de contingut. Hem d'abordar els debats de la postautonomia, però també el post-TTIP (l'acord comercial entre els EUA i la UE). Ja podem tenir la megaindependència, que si no tractem el tema del TTIP no serveix de res. Estem parlant de la mateixa cosa. Les propostes les haurem de fer entre tots.
El va sorprendre Montserrat Candini (portaveu de Salut per PDC dins de JxSí) criticant el conseller Comín?
El que m'ha sorprès més és la sorpresa de Rufián. Tothom sap des de fa molt què defensa Candini, que és allò que sempre ha defensat CDC. El que fa Comín és intentar ser més lleial a allò que en teoria representa ERC.
Candini va afirmar que Comín volia “acontentar més l'esquerra que el pacient”.
Aquesta afirmació és de pocavergonya. Candini no vol reconèixer que el model, tal com és ara, està fet a mida per a uns interessos econòmics i partidistes. Volen fer veure que el sistema sanitari és un ens neutre. Cap persona que cregui
en un sistema sanitari mínimament públic i de transparència pot defensar el que diu Candini. ERC haurà de decidir si vol continuar en un grup parlamentari en què hi ha gent com Candini. Això sí que em sembla una crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries