Política

Els ajuntaments afronten 401 casos oberts pel procés

La gran majoria són contenciosos per la bandera espanyola, la quota de l'AMI o l'obertura de l'ajuntament el 12-0

Les sis denúncies de Badalona s'afegeixen a les deu obertes per la via penal

La via judicial oberta sobretot per la delegació del govern espanyol a Catalunya des de l'inici del procés independentista ja ha afectat 401 ajuntaments i càrrecs electes municipals. La gran majoria dels casos –385– són contenciosos administratius per no haver penjat la bandera espanyola al balcó de l'ajuntament, per haver aprovat la moció a favor de la sobirania fiscal, pel fet de pagar la quota anual de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), per haver-se declarat “territori català lliure i sobirà” i, des de la darrera setmana, per haver obert l'ajuntament el dia 12-0, la festa nacional d'Espanya.

Tots aquests més de 380 contenciosos s'han obert a diferents jutjats del país a instància de la delegació del govern espanyol a Catalunya, que en menys d'una setmana ja ha requerit informació a 58 ajuntaments per saber si van obrir les portes dimecres passat, 12 d'octubre. En molts casos, sense que hi hagi hagut cap denúncia pel mig, segons afirma l'Associació Catalana de Municipis (ACM). El vicepresident de l'entitat, David Saldoni, no dubta a lamentar que la delegació del govern espanyol s'estigui dedicant a rastrejar missatges de correus electrònics i xarxes socials per veure quin ajuntament ha obert les portes, perquè en la majoria de casos es tracta de municipis petits, l'obertura de portes dels quals es va fer com un gest de “normalitat” i no va tenir cap repercussió pública i mediàtica. “Diu molt poc a favor de la tasca que fa la delegació del govern”, denunciava ahir Saldoni després de la reunió que va mantenir al Parlament amb la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, per analitzar la situació creada arran de la nova ofensiva per l'obertura de portes dels ajuntaments.

La conselleria de Governació posava ahir a disposició dels municipis afectats els seus serveis jurídics per “ajudar a coordinar” les defenses jurídiques que AMI i ACM ja els ofereixen des de fa temps. Tant Borràs com Saldoni i Lloveras deixaven clar que posen els serveis a disposició de qualsevol ajuntament interessat, independentment de quin sigui el procediment judicial i sigui quina sigui l'estratègia d'actuació de cada municipi. En aquest sentit, confirmaven que també ajudaran els ajuntaments i càrrecs electes de la CUP que han decidit seguir una estratègia de desobediència i que, per exemple, en el cas del 12-O han decidit que ni tan sols respondran els requeriments d'informació.

Borràs va descartar que hi hagi motius de preocupació per les possibles conseqüències d'haver obert les portes el 12 d'octubre, però sí d'indignació. La consellera ho considera un cas d'“intromissió en l'autonomia municipal” perquè creu que “no se'ls deixa administrar la seva activitat i els seus treballadors” i recorda que la pluja de requeriments i denúncies ja dura des que els municipis van decidir aprovar la declaració independentista del 9-N en suport de l'aprovació que en va fer el Parlament.

Per la via penal

Per la via penal ja hi ha setze procediments oberts contra vuit municipis i vuit càrrecs electes. Els vuit municipis han estat denunciats per la fiscalia de l'Audiencia Nacional per haver aprovat la moció de suport a la resolució del 9-N del Parlament. Per aquest cas, el regidor Joan Coma, de la CUP de Vic, s'enfronta a un delicte d'incitació a la sedició. L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), s'enfronta a un delicte electoral per no haver despenjat l'estelada en la campanya de les municipals. A Badalona, sis regidors s'enfronten al delicte de desobediència per haver obert el 12-O.

LES XIFRES

124
procediments
han estat desestimats o arxivats pels jutjats del contenciós administratiu d'arreu del país
22
casos
ja tenen sentència del TSJC. Hi ha des de condemnes de costes a l'Estat fins a l'obligació d'hissar la bandera
Moltes empreses treballen el 12-0 i ofereixen el 12-D com a festiu alternatiu. Cap és denunciada, però sí els ajuntaments
És un estat de vigilància absolutament desmesurat. És una persecució política
Meritxell Borràs
consellera de governació
Algú denunciarà alcaldes i regidors que van treballar el 12-0 pels aiguats del Maresme? El ministeri va amb lupa posada
Que la delegació del govern rastregi piulades, correus, etc. diu molt poc de la tasca que fa
David Saldoni
vicepresident de l'acm
Hem enviat una carta a tots els municipis afectats per oferir-los assessorament i assistència
Respectem l'autonomia municipal. Els ajudarem en cada decisió presa
Neus Lloveras
presidenta de l'ami


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona