Política

XAVIER VINYALS

“El meu suposat delicte és d'opinió; els molestava”

“Feia almenys tres anys que el ministeri, amb pressions molt dures, demanava el meu relleu al govern letó per ser independentista”

“Expulsar un diplomàtic és un fet molt inhabitual; a l'Estat, l'últim cas ve del 1948, i molts cònsols m'han trucat per solidaritzar-se amb mi”

“És fals que pengés una estelada al consolat: era a la planta de sobre”

ACTIVISTA BÀLTIC.
Cònsol honorari des de fa uns 10 anys, càrrec no remunerat pel qual fins i tot pagava les despeses, Xavier Vinyals (Barcelona, 1967) tenia àmplies competències i tota la confiança del govern letó, després que des dels 80 s' impliqués en la lluita per les independències bàltiques. Mai ha amagat la seva ideologia, i presideix la plataforma pro seleccions esportives.
Javier Nart ha fet compatible molt temps ser cònsol del Txad i eurodiputat de C's, i ningú ha dit res

Xavier Vinyals cessarà el 27 d'octubre com a cònsol honorari de Letònia a Barcelona després que el govern espanyol li hagi retirat les credencials diplomàtiques.

I tot plegat perquè l'acusen d'haver penjat una estelada al consolat per la Diada...
Això és un detonant que, a més, és mentida; l'excusa del ministre per prendre la decisió. La realitat és que feia anys que ho perseguia, com a mínim des del 2013. L'endemà que el primer ministre de Letònia digués que per què no reconèixer la independència de Catalunya, Margallo va cridar a consultes l'ambaixador i li va donar dos missatges: que les declaracions estaven fora de lloc i rectifiqués perquè era un afer intern, però també va treure una carpeta amb un recull d'informacions sobre mi, dient: “I a Barcelona teniu un cònsol independentista, i per preservar les bones relacions seria adequat canviar-lo, per evitar el risc que les seves opinions es confonguin amb les posicions oficials del seu país.”
Tres anys de pressions, doncs... I el govern letó, què li deia?
És clar, això va causar cert moviment al Ministeri d'Exteriors letó. I sé que des d'aquell any i de manera insistent, recorrent, amb pressions molt fortes i dures han estat demanant el meu relleu, perquè els molestava un cònsol amb opinions personals que no coincidissin amb les seves. Per tant, el meu suposat delicte és d'opinió. Els letons han estat molt valents mantenint-me com a cònsol, estic orgullós que no m'hagin tret mai, que és el que volia el ministeri, perquè fins i tot hi havia en joc temes de seguretat nacional relacionats amb l'OTAN, com avions espanyols vigilant fronteres... Ells em deien que la meva activitat consolar era correcta i estaven satisfets de la feina, i que la meva opinió no contravenia cap normativa que regulés l'activitat. A més, jo la separava molt clarament de l'activitat personal: puc ser cònsol honorari d'un país i votar un partit determinat com qualsevol ciutadà, i participar d'una idea política.
No està prohibit que pugui fer públiques les seves opinions?
Un diplomàtic se les guarda quan actua en aquesta funció, i jo sempre vaig complir les instruccions dels meus superiors en posicions polítiques, malgrat no coincidir a vegades amb les personals. Ara, dins l'àmbit d'actuació no consular no hi ha incompatibilitat i mantinc unes opinions que ja tenia abans.
L'Estat pot expulsar un cònsol?
Legalment qualsevol estat pot expulsar un diplomàtic estranger quan vulgui, fins i tot sense donar cap explicació. Però és un fet enormement inhabitual, es fa entre països amb problemes en la relació. L'últim cas conegut és d'un cònsol veneçolà als EUA que el Departament d'Estat va expulsar acusat d'intentar hackejar la plana web de la Casa Blanca i del mateix Departament d'Estat. A l'Estat espanyol, l'últim cas era del 1948, així que ara han hagut de buscar el manual... Em retiren l'exequàtur, el document que expedeix el cap d'Estat del país receptor acceptant el nomenament.
Quan i com li ho comuniquen?
Vaig rebre una trucada informal fa dos divendres dient-me que hi havia una nota verbal dient que s'ha retirat l'exequàtur a l'ambaixada. El motiu formal és que hi havia una estelada penjada i això contravé el conveni de Viena sobre exhibició de símbols polítics, ja que es posa en afers interns del país receptor. Però jo mai he incomplert, no poden demostrar que hagi fet ús de les meves prerrogatives i del meu càrrec per fer proselitisme d'idees polítiques. He expressat idees en l'àmbit particular, i posaré un altre exemple. El cònsol del Txad és Javier Nart, que milita a C's i va compatibilitzar-ho molt temps amb la tasca com a candidat a les eleccions al Parlament Europeu, primer, i després com a eurodiputat. I això sí que és fer política, intromissió en afers interns del país receptor, però ningú va dir res, perquè les seves idees no molestaven...
En tot cas, va penjar l'estelada?
L'edifici té dues plantes no connectades i registralment diferents. L'estelada era a la planta superior, on hi ha un habitatge particular, i el consolat és als baixos. Per això he posat una demanda perquè l'ABC, el diari que ho va publicar, rectifiqui, per un delicte d'intromissió en el dret a l'honor. Entenc que aquell dia, festiu oficial, per cert, algú que deu ser funcionari del ministeri o d'Interior em va fer un seguiment, perquè si basa la decisió en això no crec que fos cap anònim que passava pel carrer, que tampoc tindria cap credibilitat per al ministeri.
I no es pot recórrer la decisió?
No, però estudio una demanda contra Exteriors també per un possible delicte d'intromissió en el meu honor, per haver mentit.
El govern letó què ha dit?
No vol un conflicte diplomàtic, no hi té interès perquè són països aliats, i estan astorats. De fet, ho està una mica tot el cos diplomàtic acreditat a l'Estat espanyol; m'han trucat molts cònsols solidaritzant-se amb mi perquè és un fet inhabitual, una posició molt poc diplomàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia