Política

política

crisi al consell comarcal

ERC: “El Consell Comarcal no ha de ser moneda de canvi”

La formació es reafirma en l'autonomia local i assegura que la seva expulsió no repercutirà en els pactes municipals amb PDC i PSC

Destaca la “disfunció” que suposa que la força més votada al Maresme marxi a l'oposició

ERC admet divergències en el govern comarcal: “No ha estat fàcil”

“Per la gent d'ERC, el Consell Comarcal ni és cap moneda de canvi ni cap botí. Mantenim el nostre respecte a l'autonomia local i l'expulsió del nostre partit del Consell Comarcal del Maresme no es traduirà en trencaments a les alcaldies del territori.” La presidenta d'ERC al Maresme i fins dimecres vicepresidenta del Consell Comarcal del Maresme en un govern compartit amb PDC i PSC, Mònica Palacín, va defensar ahir envoltada de càrrecs comarcals i nacionals que el missatge que s'ha traslladat als electes és que continuïn treballant per als ciutadans “i no pas en benefici de cap sigla”. Un cop aclarit que el tsunami a nivell comarcal no tindrà rèpliques immediates arreu del territori, la presidenta no va estalviar crítiques al que considera una acció “amb molt males formes, perquè no hi ha hagut cap explicació prèvia” i de la qual responsabilitza directament el president de PDC a la comarca, Carles Bosch, de qui va recordar que ja li va advertir que si assolia la direcció del Maresme “jo no seria mai presidenta del Consell Comarcal”. Palacín va negar cap deslleialtat pròpia ni dels consellers d'ERC al govern de l'administració comarcal, tal com han esgrimit des del PDC. “En tot govern de forces diferents hi ha divergències de criteri, però si es qualifica de deslleialtat que es defensi que cap ajuntament presidit per Esquerra vol la Festa al Cel la gent de PDC té un problema”, va assenyalar. En aquest sentit, també va defensar que “a petició tant d'ERC com del PSC” es deixés sobre la taula la moció sobre mobilitat proposada des de les files de l'antiga Convergència. “Defensarem el millor per a la gent del Maresme i un document sobre mobilitat ha d'incloure totes les veus, igual que ho va fer al seu dia la Declaració del Maresme”, va comentar, i va afegir-hi que “és responsabilitat de tothom que hi torni a haver una única veu en el territori”.

Amenaces constants

A preguntes dels periodistes, Palacín ha admès que l'expulsió signada a cop de decret pel president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez (PDC), no els ha sorprès “en tant que les amenaces han existit des del minut zero” i ha aprofitat per puntualitzar que el pacte a tres a la comarca “no ha estat fàcil”. “Ha estat un pacte que ha dificultat l'aplicació de polítiques comarcals ambicioses i que encara les dificultarà més, ja que la nostra expulsió deixa un govern en minoria, amb el suport gratuït del PP”, va constatar.

Pel que fa a l'actuació del PSC, la presidenta d'ERC va lamentar la seva participació en tot l'entremat. “Els socialistes estan asseguts a la cadira i els és igual qui s'aixequi; i si la cadira queda buida, ja els va bé si la poden ocupar”, va resumir. Palacín va concloure: “Farem una oposició, de moment, constructiva, però també amatent.”

Les claus

Un repartiment en què el PSC obté més àrees i Unió hi surt guanyant

Teresa márquez

Malgrat la rapidesa amb què es va fer el decret d'expulsió d'ERC del Consell Comarcal del Maresme dimecres, a ningú no se li escapa que el nou organigrama feia dies que estava pensat i el repartiment de carteres i responsabilitats, més que decidits. Encara no s'ha fet pública la nova distribució, però segons la informació obtinguda per aquest diari, els socialistes ja tenen segura la vicepresidència primera, que assumeix Joan Vinzo, fins ara vicepresident segon, i han negociat fer-se càrrec de l'àrea d'Educació i Joventut, que estava en mans del conseller d'ERC Ignasi Bernabeu i per a la qual sonen noms com el regidor de Premià de Mar David Gutiérrez, portaveu del grup a l'ens, o la regidora de Pineda de Mar Sònia Moraleda. També obtenen el primer, i fins ara únic, càrrec de confiança d'aquest mandat. El regidor de Premià de Dalt, Jaume Cases, assumirà les competències d'assessor de la gerència, un lloc consensuat per les tres forces i que té un clar i únic perfil tècnic. Cases és un professional de la comunicació institucional que havia treballat al Consell durant el mandat de Joaquim Rey i amb una dilatada experiència en la comunicació institucional. Per al PDC queda l'àrea de Serveis Generals, que es converteix en conselleria delegada i que ja no dependrà de la vicepresidència primera, com fins ara, i que assumirà Joaquim Arnó, també president del Consorci de Promoció Turística. La regidora de Vilassar de Mar d'Unió Laura Martínez serà la nova vicepresidenta segona i l'alcaldessa de Cabrils, Lina Morales, la tercera. No hi haurà quarta vicepresidència. El nomenament més sorprenent és el d'Odili Enríquez, també d'Unió, fins ara vicepresident tercer i que dirigirà l'àrea de Serveis als Municipis i Planificació. Unió va obligar en el seu moment retardar el pacte quan va exigir una vicepresidència que al va obtenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia