Política

Procés sobiranista

Romeva: “Parlem amb tothom a tots els nivells”

El conseller d'Afers Exteriors diu que al món “l'únic que nega el diàleg és l'Estat”

La Generalitat parla “amb tothom” i “a tots els nivells” sobre la independència, i el govern espanyol és “l'únic” que “es nega a asseure's a la taula, a tenir un diàleg franc i polític.” El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va denunciar ahir al Via Europa d'El Punt Avui TV que Espanya utilitza “117 ambaixades, 90 consolats i 1.500 milions d'euros” que “també paguem des de Catalunya” per “impedir que es pugui fer un debat amb normalitat democràtica i transparència” del procés d'independència.

Però, segons Romeva, tots els entrebancs de la diplomàcia espanyola a la internacionalització del procés “ni impedeixen el debat ni els contactes”. “L'únic que fan és donar encara més validesa, més solidesa i més credibilitat a tot el que estem fent des de Catalunya”, va advertir el conseller.

“Les maneres són matusseres”, va admetre durant el programa el periodista britànic Brian MacGuire sobre l'últim intent de l'ambaixada espanyola a Bèlgica de boicotejar un acte del Diplocat. “Si l'objectiu és presentar la posició del govern espanyol de manera positiva, fracassen”, va advertir MacGuire.

En plena judicialització del procés, Romeva va remarcar que l'Estat “no està a l'altura del moment”, i va advertir Europa que “ha de decidir què vol fer”, si “estar al servei de la democràcia, la gent, la llibertat d'expressió i la llibertat de manifestació política” o “estar al servei de la persecució, l'amenaça i la nul·la separació de poders”.

L'exministra de Justícia i exfiscal de Romania Monica Macovei va assenyalar que “la integritat del país és molt important, però no es pot processar ni condemnar algú per debatre o parlar” sobre la independència.

Durant l'entrevista, el conseller Romeva va dir que la Generalitat planteja per a la tardor del 2017 un “referèndum vinculant i amb conseqüències” que no requerirà un llindar mínim de participació, “a menys que sigui acordat” amb Espanya. “Si hi ha una majoria que vol ser independent, el procés de proclamació serà automàtic”, va assenyalar advertint que, si bé encara hi ha voluntat d'assolir un acord amb Madrid, aquesta “no pot ser eterna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia