Política

Política catalana

Consulta i drets socials, claus del futur partit d'esquerres

Barcelona En Comú aprova els eixos bàsics i ja treballa en el grup promotor que integrarà Podem, ICV i EUiA

Es presentarà al novembre amb una campanya potent per fundar-se al març

Barcelona En Comú va aprovar ahir el document marc que servirà de base per constituir el nou partit polític que integrarà el projecte de Colau amb Podem Catalunya, ICV i EUiA. El ple extraordinari de la formació de Barcelona va aprovar un full de ruta fundacional que se centra en el referèndum –no necessàriament d'independència– sobre el futur estatus de Catalunya, els drets socials, els serveis públics i la participació ciutadana.

“El règim de 1978 no ens representa” és una de les afirmacions del document Nou espai polític català que ahir va aprovar el ple de Barcelona En Comú i que reivindica el reconeixement “real i efectiu de la plurinacionalitat i de la sobirania dels pobles” de l'Estat. La formació centra aquest reconeixement en el referèndum “inclusiu i transversal” que ha de permetre als catalans decidir quin estatus polític volen per al país.

Aquest referèndum, que no es qualifica ni d'independència ni d'autodeterminació, es faria de manera paral·lela a un procés constituent per triar les estructures socials i institucionals de Catalunya. La representant de Barcelona En Comú, Susanna Segovia, avança que el partit serà sobiranista però no independentista: “No ens definirem respecte a la independència forçats per altres partits perquè entre els nostres activistes hi ha de tot, també federalistes i d'altres.” Els drets socials centren el segon eix fundacional. Un dels objectius de la formació naixent és “garantir l'accés a l'habitatge, la salut, l'educació i el treball digne” però també els drets individuals que permetin “decidir sobre els nostres cossos, les nostres ments i les nostres vides”. El model actual, s'hi afirma, no garanteix els drets més bàsics de gent gran, infants, immigrants, LGTBI i persones discapacitades.

La defensa dels serveis públics és una altra de les reivindicacions centrals “per tal de fer front a les dinàmiques reaccionàries i privatitzadores dels que segueixen els dictats de les grans corporacions i dels interessos financers que insisteixen a tractar-nos com a mercaderies”, apunta el document. El futur partit proposarà models energètic, de subministrament d'aigua, agrícola, alimentari, de societat del coneixement i de control de dades col·lectives. Un altre eix és la participació ciutadana, amb estructures “de base horitzontal” per a la presa de decisions i un codi ètic amb limitació de sous i mandats. Barris, pobles i ciutats, diuen, han de “coproduir les polítiques públiques”.

LES FRASES

No ens definirem respecte a la independència forçats per altres partits. Entre les nostres bases hi ha federalistes i d'altres

LA DADA

Colau ha dit molts cops que no serà la candidata, que vol acabar el projecte per Barcelona
Susanna Segovia
representant de Barcelona en comú
4
mesos
s'allargaran els debats de les bases d'En Comú, Podem, ICV i EUiA abans de la fundació el març del 2017

Registre digital únic de militants dels quatre partits

Els eixos bàsics també s'han d'aprovar en paral·lel a les altres formacions amb l'objectiu que al novembre es presenti el grup promotor del futur partit. Estarà format per representants dels quatre partits però també per persones “que són referents sectorials i territorials” segons explicava ahir Segovia. Una campanya de comunicació que es considera “fonamental” per atreure simpatitzants donarà el tret de sortida al procés constituent del partit, que s'allargarà de tres a quatre mesos. La campanya de promoció “il·lusionadora, fresca i capil·lar” es veu imprescindible per arribar més enllà de les bases dels partits. Una plataforma digital permetrà participar en línia en els debats però també es faran entre 30 i 40 tallers per tot el país. La plataforma web obligarà a crear un registre únic per a la militància de les quatre formacions que s'integraran. Un cop elaborats els documents de síntesi, al voltant del mes de març de l'any vinent es faria l'assemblea constituent de la nova marca política que substituirà Catalunya Sí que es Pot a les eleccions catalanes i En Comú Podem a les espanyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a 14 mesos de presó per dur una samarreta amb un lema “sediciós”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona