Política

El PSOE s'entrega a Rajoy

El comitè federal aprova regalar la investidura al PP enmig de la fractura

La gestora invoca que és eficaç contra la independència de Catalunya

Fernández insta els 84 diputats a acatar l'abstenció i amenaça el PSC

Per primera vegada des de la Transició, el PSOE va desvelar ahir als votants socialistes –5,4 milions– que el seu vot servirà per reelegir el PP al govern. Enmig d'una fractura que travessa els dirigents, però també el vincle entre la cúpula de la gestora i la militància, el comitè federal del PSOE va aprovar l'incompliment de la promesa electoral de no afavorir mai la investidura de Mariano Rajoy i li va entregar l'abstenció a canvi de res perquè sigui reelegit el cap de setmana que ve. En una ajustada votació guanyada per 139 vots a 96 pels favorables a investir Rajoy per evitar unes terceres eleccions, el PSOE va consumar el seu viratge des del “no és no” de Pedro Sánchez i exigeix ara que els 84 diputats al Congrés –inclosos els set del PSC– ho acatin, perquè és “imperatiu”. “Tots s'hauran d'abstenir, literalment”, va dir el president de la gestora, Javier Fernández, amenaçant els díscols i, especialment, el PSC.

Vint-i-dos dies després del derrocament de Pedro Sánchez, l'1 d'octubre, el PSOE va consumar el seu viratge cap a l'abstenció amb quatre hores de debat en què la gran patrocinadora d'afavorir un govern del PP, l'andalusa Susana Díaz, va protagonitzar la fita d'intervenir durant cinc minuts sense arribar a pronunciar la paraula abstenció. “No vull lliurar el fusell, canviar-me de vestit i lliurar-me a aquells que ens estan assetjant. Jo vull sortir a combatre en un terreny hostil, com aquest”, va proclamar la presidenta andalusa. Dit això, Díaz va votar a favor de l'abstenció per investir Rajoy juntament amb la majoria dels barons, com l'extremeny Guillermo Fernández Vara, el manxec Emiliano García-Page, l'aragonès Javier Lambán i el valencià Ximo Puig.

Silenci dels barons

La indignació dels partidaris del no era majúscula amb homes com el valencià Puig i el manxec García-Page, que en el comitè federal d'ahir no es van atrevir a intervenir després del seu protagonisme actiu en favor de derrocar Sánchez per aplanar l'abstenció. “Jo no sóc qui per pilotar res i vinc d'un lloc, el País Valencià, on el 68% de la gent em diu que no vol eleccions...”, és el màxim que va gosar dir Puig, i no als seus, sinó a la premsa.

A més del sector oficial de la gestora i dels barons, es van afegir a l'abstenció en favor de Rajoy diputats com el basc Eduardo Madina. El cas més paradoxal va ser el d'Antonio Hernando, el diputat sobre el qual recaurà el tràngol de desdir-se del que sempre ha dit i defensar ara l'abstenció, que ahir va marxar abans d'hora de Ferraz i sense votar per acudir al casament de la seva germana. Tots ells eren acomiadats per un centenar de militants davant de Ferraz amb crits de “colpistes” i “pocavergonyes”.

A l'hora de consumar la maniobra que enterra el compromís electoral, el comitè federal –pilotat per José Blanco– va deixar en mans d'una afí a Alfredo Pérez Rubalcaba com l'eurodiputada Elena Valenciano la redacció d'una resolució que substituís el “no és no” a Rajoy que el PSOE tenia vigent des que el 28 de desembre del 2015 el va aprovar per unanimitat. Per doblegar els escèptics, Valenciano va posar per escrit que “la repetició de les eleccions és greument nociva per a la salut de la democràcia” i que la interinitat de Rajoy en funcions “dificulta una resposta eficaç des de l'Estat al desafiament secessionista”. “La nostra missió històrica és defensar la democràcia”, sentencia la resolució. Com que, dels 237 membres del comitè federal, 139 van aprovar el text en contra dels altres 96, una segona resolució redactada pel basc Txarli Prieto i fidel a oposar-se sempre a Rajoy no es va ni arribar a votar.

Amb Miquel Iceta i la balear Francina Armengol enarborant la bandera del no, la gestora del PSOE presidida per l'asturià Javier Fernández ja sap des d'ahir que s'exposa a un espectacle d'insubmissió al Congrés el cap de setmana. “Aviat arribarà el moment en què la militància recuperi i reconstrueixi el PSOE. Un PSOE autònom, allunyat del PP”, va avisar l'exlíder i diputat Pedro Sánchez, insinuant que no acatarà l'abstenció. I l'aragonesa Susana Sumelzo també va reiterar que votarà no. La gestora, doncs, tem oferir la foto d'un grup parlamentari dividit amb setanta diputats obeint i abstenint-se mentre una quinzena –inclosos els set del PSC– desobeeixen i voten no. “Espero que el PSC assumeixi el resultat de la votació i s'abstingui. Intentaré persuadir-los perquè siguin conseqüents”, es fixa Fernández com a repte. Observant des de fora, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ja s'oferia com l'alternativa a Rajoy i a “la gran coalició PP-PSOE”.

LES FRASES

Espero que el PSC assumeixi el resultat i s'abstingui. Intentaré persuadir-los perquè siguin conseqüents
Javier Fernández
president de la gestora del psoe
No vull lliurar el fusell, canviar de vestit i lliurar-me a qui ens assetja. Vull combatre en terreny hostil
Susana Díaz
presidenta d'andalusia
Aviat arribarà l'hora en què la militància recuperi el PSOE. Un PSOE autònom, allunyat del PP
Pedro Sánchez
exsecretari general del pSoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona