Política

Iceta manté el no i insta la gestora socialista a ser “sensible” per no trencar

Insta el PSOE a entendre que el PSC voti diferent “en l'actual cruïlla política a Catalunya”

El líder català avisa que reelegir el PP farà més independentistes

En contrast amb barons que han patrocinat sotto voce l'abstenció i que ahir no van gosar defensar-la davant els seus a porta tancada, com ara el valencià Ximo Puig, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va ser un dels primers a reclamar la paraula en el comitè federal del PSOE per exigir el dret dels socialistes catalans a dissentir i a votar no a Mariano Rajoy. En saber que l'abstenció a favor de reelegir Mariano Rajoy guanyava per 139 vots a 96, Iceta va anunciar que el consell nacional del PSC es reunirà demà per ratificar el no i va exigir a la gestora del PSOE que sigui “sensible” per evitar el trencament.

La gestora provisional que presideix l'asturià Javier Fernández es juga la seva autoritat a l'hora de fer complir el mandat que els 84 diputats del grup parlamentari s'abstinguin i és conscient que el gran escull són els 7 diputats del PSC. “Vinc a defensar el no a Rajoy i la capacitat que ha de tenir el socialisme espanyol per entendre una posició diferent del PSC en un tema així en l'actual cruïlla política catalana”, reivindicava Iceta a porta tancada.

Davant l'animositat que auscultava, Iceta va instar els socialistes a no confondre's. “El problema del PSOE no és el PSC, és Rajoy”, va il·lustrar. Després de recordar als 236 assistents al comitè federal que un 48% dels catalans avala ja la independència i que entre les causes hi ha “errors nostres”, Iceta va alertar que ajudar a reelegir el PP a La Moncloa encara farà més independentistes. “Res ens horroritza més que acabar oferint un argument més als independentistes perquè ho continuïn sent”, els va exposar. En un moment en què “el xoc de trens sembla inevitable” entre la Generalitat i el govern espanyol, hi afegia Iceta, “no podem aparèixer ni tan sols abstenint-nos en la investidura d'un dels màxims responsables de l'absència de diàleg; si ho féssim, deixaríem de ser útils per bastir ponts”.

Indisciplina al Congrés

Si bé en el passat recent hi ha hagut indisciplines sonades, com ara la votació del febrer del 2013 en què 13 diputats del PSC –amb Carme Chacón absent– van votar una resolució de CiU i ICV que defensava una consulta legal a Catalunya, és el primer cop que el PSOE es veu obligat a imposar la disciplina en una votació d'investidura i amb la debilitat que ho fa una gestora. Les anteriors desobediències es van saldar amb multes de 600 euros, però aquest cop Javier Fernández pot obrir el ventall de la coerció fins a plantejar-se l'expulsió dels set diputats del grup.

En el comitè federal del 9 de juliol, el mateix Fernández –aleshores només president d'Astúries– ja va advertir Iceta que si el PSC aprova una consulta a la canadenca haurà de “revisar quina ha de ser la relació amb el PSOE”, obrint així la porta a un divorci i a ressuscitar una federació del PSOE a Catalunya com als anys setanta. “Volem seguir caminant junts, ens horroritza la perspectiva de deixar de compartir un projecte federal per a Espanya”, els va respondre ahir Iceta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona