Política

investigació

explotació laboral de refugiats

Refugiats sirians fan roba per a grans marques

La BBC denuncia que hi ha menors treballant en tallers tèxtils a Turquia

Refugiats sirians, molt sovint sense els permisos de treball pertinents, treballen a Turquia per a fàbriques que són proveïdores de marques de roba com ara Zara i Mango i les britàniques Marks & Spencer, Asos i Next, segons denuncia la BBC. A les empreses del Regne Unit, a més, s'ha descobert que hi treballen menors d'edat. El programa Panorama de la cadena pública britànica revela que diverses empreses de proveïdors d'aquests comerços fan treballar refugiats sirians fins a 12 hores al dia, sense les condicions de seguretat adequades.

Moltes firmes de moda elaboren les seves peces de roba a Turquia, en particular a Istanbul, perquè el cost és més baix i per la seva proximitat a Europa, cosa que els permet fer nous dissenys en un període de temps curt. Els periodistes van descobrir refugiats del conflicte sirià –es calcula que a Turquia n'hi ha 3 milions– en unes fàbriques que tenyien texans per a Mango i Zara. Segons el reportatge, aquests treballadors feien servir productes químics sense utilitzar màscares protectores.

En declaracions a la BBC, Mango va assegurar que aquesta fàbrica havia estat subcontractada per un dels seus proveïdors sense el seu coneixement i que, en dur a terme una inspecció posterior als seus locals, no hi van trobar cap sirià i sí “bones condicions, excepte alguns aspectes en seguretat personal”. Per la seva banda, Inditex, propietària de Zara, va assegurar que fa inspeccions amb regularitat que “són una manera molt eficaç de controlar i millorar les condicions”. Pel que fa a les marques britàniques, la BBC va trobar set sirians, el mes jove de 15 anys, treballant a la principal fàbri- ca subministradora de Marks & Spencer (M&S) que havien estat captats per un intermediari que els pagava una lliura turca en efectiu (1,12 euros l'hora), per sota del salari mínim turc. Després de conèixer la situació, la marca M&S ha ofert “feina legal i permanent” a qualsevol refugiat que hagi treballat en algun dels seus tallers. En una altra zona d'Istanbul, el programa va trobar en un taller nens sirians treballant per a Asos, una botiga de venda per internet. La marca ja ha anunciat que oferirà l'escolarització d'aquests nens. En un altre taller hi havia nens de 10 anys fent pijames per a la marca Next, segons el propietari. Fonts d'aquesta marca han assegurat que es podria tractar “d'una mostra aïllada”.

LA XIFRA

5
marques
han quedat esquitxades pel reportatge sobre els refugiats sirians de la BBC: Mango, Zara, M&S, Asos i Next.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lara Torres, de Sumem Lloret, demana que es respectin les decisions del partit

LLORET DE MAR
pròxim orient

Israel ignora l’amenaça de Hezbol·là i intensifica els atacs contra el Líban

barcelona
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar