Política

tribunals

judici a Joan Coma

El centre de Vic s'omple en l'acte popular de suport al regidor Joan Coma

El centre de Vic s'ha omplert de gent en un acte per donar suport al regidor de la CUP Joan Coma a qui l'Audiencia Nacional investiga per un presumpte delicte de sedició i que ha decidit no declarar davant el tribunal, malgrat que això pugui comportar-li pena de presó.

Durant l'acte cívic que s'ha fet a la Plaça del Pes, els promotors han posat l'àudio de la declaració del ple del 9 de desembre on Coma defensa la desobediència als tribunals espanyols, en el transcurs d'una moció de suport a la proclamació del Parlament per al començament de la 'desconnexió' de Catalunya amb la resta d'Espanya. En l'àudio se sent la frase que ha motivat que el pugin jutjar per incitació a la sedició, quan diu que “per fer una truita s'han de trencar els ous”.

El jutge que ha de decidir sobre el futur immediat de Joan Coma és Ismael Moreno, el mateix que va engarjolar durant uns dies els titellaires madrilenys per un suposat delicte d'enaltiment del terrorisme, causa que finalment va quedar arxivada, no sense que abans ambdues persones passessin per la presó incomprensiblement.

Els promotors de l'acte -regidors i exregidors de Vic des de 1979 aplegats sota el nom de Moviment 30-03- han redactat un manifest on a banda de fer costat a Joan Coma, qualifiquen de “fet gravíssim i sense precedents” que es pugui jutjar el regidor de la CUP per “fer ús de la llibertat d'expressió en un espai democràtic i de representació popular”.

Òmnium, AMI i l'ANC són tres de les entitats que també estan integrades a la plataforma cívica. Una representant de les entitats ha manifestat que “avui és un dia trist perquè s'ha rescatat de l'oblit un delicte com el de sedició, coartant la llibertat d'expressió”. La mateixa portaveu ha preconitzat que “això només és el principi” i ha advertit que els ciutadans hauran d'estar presents sovint al carrer per donar suport tant a polítics com a representants de la societat civil que hauran de passar pels jutjats només pel fet d'haver exercit el dret a la llibertat d'expressió.

El vicepresident de l'AMI ha agraït al Moviment 30-03 tot el que està fent i especialment a l'alcaldessa de Vic i, en la mateixa línia que la seva predecessora, ha avisat que “el que li ha passat a Joan Coma ens pot passar a qualsevol de nosaltres”. Ha acabat la intervenció advertint el govern i els jutges espanyols que el món municipal continuarà debatent sobre tot allò que considera necessari per assolir la llibertat del país.

Jordi Cuixart, president d'Òmnium, ha assegurat que “no deixarem ningú tirat i seguirem fidels en aquest compromís amb la primera baula de la nostra democràcia: el poder municipal”. També ha advertit que estem al principi d'un procés de persecució dels defensors de les llibertats de Catalunya, però que res podran fer contra “un poble unit, alegre i combatiu”.

També s'ha llegit un demolidor informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha enviat al Comissari europeu dels Drets Humans on denuncia que hi ha una “persecució sistemàtica per part de la fiscalia general de l'Estat a la llibertat d'expressió”, vinculada o no a la independència de Catalunya. És el primer cop, diu el Síndic, que un càrrec electe des de la recuperació de la democràcia és acusat d'un delicte que es remet al codi penal de 1973, anterior al vigent, i que s'aplicava durant els anys 40 i 50en el marc de la legislació franquista.

Joan Coma s'ha adreçat als presents, després de rebre un sentit aplaudiment. Coma ha agraït a tothom el suport públic, sense el qual “jo avui hauria anat a declarat”. Per Coma, “la ciutat i el país hem fet un acte de sobirania; persones que estem unides per la defensa de drets fonamentals com el de la llibertat d'expressió”. El regidor de la CUP-Capgirem Crida Constituent ha afirmat que la seva força política ha arribat a la conclusió que l'únic que es pot fer és desobeir. Ha manifestat que “no m'amagaré. Fins el dia que ells vulguin faré la meva vida normal, al consistori, fent de becari a la universitat i defensant el meu país”. Un sonor aplaudiment ha rubricat les seves paraules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia