Política

Crespo s'escuda en Correa i nega les acusacions

El dos de la trama Gürtel es limita a explicar que ell seguia les ordres del seu cap

Implica Rubalcaba en el joc brut

El presumpte número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, va començar ahir la seva declaració negant les acusacions de la fiscalia, emparant-se en el fet que ell es limitava a seguir les ordres del seu cap, Francisco Correa. A més, Crespo va subratllar en la seva intervenció la il·legalitat de les escoltes practicades al seu dia per l'exjutge Baltasar Garzón.

A preguntes de la fiscal anticorrupció, Concepción Sabadell, Crespo va seguir la línia oberta pel cap de la trama Gürtel, que va responsabilitzar-se de totes les accions dels seus col·laboradors, i va subratllar que tot el que feia era prèviament autoritzat per Correa. Així, va voler aclarir que ell era un mer “transmissor d'ordres” i ni portava cap mena de comptabilitat ni va tenir cap mena de relació amb els polítics als quals Correa va pagar comissions: “La meva relació amb la comptabilitat era signar els comptes anuals, i punt.”

Repudia declaracions

“Sí que en tenia [experiència] com a gestor en el PP, però com a empresari era zero; per tant, acudia de forma contínua i diària a Correa per demanar-li instruccions”, va explicar, tot just després d'aclarir que ni sabia que existia una comptabilitat B en la trama, ni tampoc els suposats pagaments a polítics del PP a canvi d'adjudicacions.

Després de negar-se a reconèixer els fets pels quals se l'acusa, el que va ser secretari d'organització del PP a Galícia entre el 1996 i el 1999 va insistir a no ratificar les seves declaracions davant els jutges Baltasar Garzón i Antonio Pedreira després del seu arrest el 2009. En el primer cas perquè no estava en condicions anímiques després de tres dies detingut en uns calabossos que semblaven una “masmorra de l'edat mitjana”, i en el segon perquè després de declarar va saber que les seves converses a la presó van ser “gravades i escoltades amb l'aquiescència, amb perdó, de la fiscalia per a la qual vostè treballa”, va dir dirigint-se a Sabadell. El número 2 de la trama Gürtel tampoc no va ratificar les seves confessions davant la policia, que, segons va explicar, van ser obtingudes “en unes condicions d'amenaces i pressió contínua per part de l'agent instructor”.

Crespo va ser detingut per ordre de Garzón el febrer del 2009, en una operació de la qual –va comentar– havia sentit rumors quatre mesos abans, el novembre del 2008. Aquell mes, una persona a la qual va negar-se ahir a identificar perquè “no feia al cas” li va dir que, “des del despatx de Rubalcaba”, llavors ministre de l'Interior, “s'havia organitzat amb policies amics i gent de confiança una operació que realment anava dirigida contra el PP” en la qual estava involucrat Correa “per la seva relació amb el gendre d'Aznar”, Alejandro Agag.

Rubalcaba no va estar-se de contestar a aquestes acusacions. “La rancúnia d'un home tan minuciosament vil implica un elogi”, va escriure a les xarxes socials en una cita de l'escriptor argentí José Luis Borges.

Finalment, Crespo va traçar una línia divisòria en l'entramat a partir del 2005, quan va entrar en la trama el directiu Ramón Blanco Balín, que va construir un conjunt d'empreses en paradisos fiscals per mantenir “opac” Correa. A partir d'aquest moment, ell va deixar de portar el dia a dia de les societats, va dir Correa, que avui continuarà declarant.

LA FRASE

Des del despatx de Rubalcaba es prepara amb policies amics una operació dirigida contra el PP
Pablo Crespo
presumpte núm. 2 trama Gürtel


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona