Política

El PSOE endureix el setge als diputats díscols per evitar l'escissió al Congrés

La gestora tem que 15 ignorin el comitè federal i votin no, entre ells Sánchez, i no admet el vot en consciència

El partit no tolera el que la Constitució empara

“Desobeir ha de tenir conseqüències.” Aquesta és la màxima que s'ha instal·lat a la gestora provisional del PSOE que presideix l'asturià Javier Fernández i també entre els barons i la vella guàrdia socialista, en saber que hi ha esperits lliures que es disposen a votar no a Mariano Rajoy ignorant l'abstenció aprovada pel comitè federal diumenge. Més enllà del vot en contra dels set diputats del PSC, la gestora tem una escissió al Congrés perquè en total una quinzena de diputats es poden oposar a la investidura de Rajoy en la segona votació decisiva, entre ells l'exlíder Pedro Sánchez i la jutgessa en excedència Margarita Robles.

A l'hora de fer complir l'entrega de l'abstenció a Rajoy, que es va aprovar amb un 58,6% dels vots (139 a 96), es dóna la paradoxa que el reglament del grup parlamentari socialista és molt més restrictiu que la lletra de la Constitució del 1978. Si bé en l'article 6 de la norma reguladora dels càrrecs públics el PSOE fixa que els parlamentaris “estan subjectes a la unitat d'acció i a la disciplina de vot”, la carta magna concedeix que els diputats “no estaran lligats per mandat imperatiu” (article 67) i que el vot “és personal i indelegable” (article79).

Entre la Constitució i la pròpia normativa, però, el PSOE sempre ha preferit aplicar el seu codi i ha multat les indisciplines amb 600 euros: el 2011 a Antonio Gutiérrez quan aquest va votar en contra de la reforma de l'article 135 sobre l'austeritat, el 2013 amb 13 diputats del PSC que van secundar una consulta legal a proposició de CiU i ICV i, finalment, a l'abril amb quatre diputats aragonesos que van votar en contra d'una proposició no de llei d'ERC sobre el cabal de l'Ebre.

Planter dels díscols

A més dels set del PSC i dels balears Pere Joan Pons i Sofia Hernanz, Sánchez, Robles, el basc Odón Elorza, l'aragonesa Susana Sumelzo i la gallega Pilar Cancela integren el planter dels díscols i dels fidels al “no és no”.

Si bé històrics com Josep Borrell i el basc Patxi López donen la batalla perquè el PSOE autoritzi només onze abstencions –les imprescindibles que necessita Rajoy per ser investit el cap de setmana– i “no fer-nos més mal”, la gestora vol que siguin els 84 del grup els que acatin una abstenció que Javier Fernández ha presentat com a “imperativa”. El seu portaveu a la gestora, l'andalús Mario Jiménez, no admet que s'estigui davant un cas de vot en consciència, però diferencia entre una indisciplina individual de Sánchez o Robles –se'ls aplicaria el reglament– i el cas del PSC, on està en joc “la relació de dos partits germans” i del qual vol “seny”. “Qui no ho acati ha de saber que això té conseqüències”, diu l'extremeny Guillermo Fernández Vara. “Si algú vol el divorci, com saben vostès ara a Espanya, n'hi ha prou que ho demani una de les parts”, avisa el manxec Emiliano García-Page al PSC.

En cas que el PSOE es plantegés sancionar els díscols amb el màxim càstig, l'expulsió del grup, tots ells conservarien l'acta de diputat perquè és personal i intransferible, però es veurien obligats a recalar al grup mixt.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de constants bombardejos

Barcelona
política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA
estat espanyol

El fiscal general descarta dimitir després de la reprovació del Senat

barcelona
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques estan preparades “pel combat”

barcelona