Política

procés sobiranista

La CUP acusa el govern d'haver “alentit” el desplegament del procés

Arrufat diu que les filtracions en relació amb els pressupostos “enterboleixen” l'acord

Els cupaires insinuen que l'executiu no treballa de manera unitària

Malestar de la CUP amb el govern. Els anticapitalistes s'han queixat a l'executiu –i ahir ho van fer públicament– pel que consideren un “alentiment” en el desplegament de diversos acords a desenvolupar després del debat de política general; en concret, la convocatòria d'una cimera de forces polítiques i socials pel referèndum i d'un consell d'experts nacional i internacional d'assessorament al govern en aquesta matèria. El dirigent cupaire Quim Arrufat va vestir de “toc d'atenció” el que observa com una manca de celeritat, però a continuació va admetre que “no és greu” i que “encara hi ha temps”.

El portaveu del secretariat nacional de la CUP també va alertar que les filtracions sobre aspectes de la negociació dels pressupostos “dificulten” i “enterboleixen” l'entesa. “Menys soroll”, va reclamar Arrufat.

Fonts del govern van treure ferro a aquests retrets i van recordar que el president, Carles Puigdemont, ja va advertir la CUP que el consell d'experts i la cimera d'actors polítics i socials es convocarien després de pactar els comptes. Per tant, per l'executiu no hi ha aquesta demora. Des del govern emplacen els anticapitalistes a continuar negociant amb discreció i asseguren que el gros del que s'està parlant no s'ha publicat. Tanmateix, Arrufat, al costat de la diputada Anna Gabriel, es va negar a acceptar que el desplegament dels compromisos contrets es postergui fins després de tancar els números i va urgir “les diferents parts del govern” a treballar “de manera coherent i unitària”, donant a entendre que hi ha divisió a l'executiu entre el PDC i Esquerra. “No és exactament cert que les filtracions vagin dirigides només a nosaltres, és altament probable que vagin entre parts del govern a pressionar-se entre ells, per això reclamem coherència, unitat i comunicació interna dins del govern, lleialtat i rigor”, furgava l'exdiputat.

Gabriel va posar com a “exemple del que cal evitar” que la coordinadora general del PDC, Marta Pascal, descartés en roda de premsa ahir mateix que el seu partit accepti “de cap de les maneres” un augment de la càrrega impositiva de l'IRPF o de successions. La setmana passada es van filtrar detalls de la negociació, com un principi d'acord entre el govern i la CUP per recuperar la gestió pública d'Aigües Ter-Llobregat o que s'ha avançat en l'impost sobre les grans fortunes. D'altra banda, la CUP preveu que la feblesa de la majoria que sustentarà el pròxim govern de Mariano Rajoy farà que “es busqui la unitat en la defensa de la unitat d'Espanya” i que això desemboqui en un “increment de la repressió judicial i policial contra l'independentisme”. En aquest context, Gabriel no veuria cap inconvenient a accelerar el full de ruta.

LES FRASES

Reclamem coherència, unitat i comunicació interna al govern, lleialtat i rigor
Quim Arrufat
Portaveu secretariat CUP
Cal treballar i no intentar que la pressió mediàtica segelli l'acord [sobre els pressupostos]
Anna Gabriel
Diputada de la CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona