Política

Atac suïcida en una escola de policia del Pakistan

Tres homes armats amb explosius irrompen al recinte, on hi havia més de 700 reclutes

Estat Islàmic s'atribueix l'autoria de l'atemptat, que causa almenys 62 morts a la zona del Balutxistan

“Vaig veure tres homes armats amb kalàixnikov... anaven vestits amb uniformes de camuflatge i amb la cara tapada”, assegurava un dels cadets a un mitjà de comunicació local. “Van començar a disparar i van entrar al dormitori, però vaig aconseguir escalar per una paret”, continuava. Els que no ho van aconseguir van quedar en mans dels atacants durant hores, fins que dos d'ells es van immolar i el tercer va ser abatut a trets per les forces de seguretat. El balanç de l'atemptat en una acadèmia de policia a la ciutat pakistanesa de Quetta, a l'oest del país, és almenys de 62 morts entre els cadets de policia i els tres atacants.

L'assalt es produïa quan faltaven pocs minuts per a la mitjanit, quan la majoria de futurs agents, d'entre 15 i 25 anys la majoria d'ells, ja dormien a les seves habitacions. Els atacants van matar primer el sentinella i després van irrompre als dormitoris, en un atac que es va allargar durant almenys cinc hores. Aquest és un dels atacs més sanguinaris registrats al Pakistan aquest any. El 2015 va ser l'escenari de 625 atacs, amb 1.069 morts, una xifra força menor dels 1.206 del 2014 i els 1.723 del 2013.

Tant el primer ministre, Nawaz Sharif, com el cap de les forces armades, el general Raheel Sharif, es van desplaçar ràpidament a la ciutat de Quetta, a la província de la qual s'han declarat tres dies de dol oficial. El primer ministre es traslladava fins a la zona de l'atemptat per visitar els ferits ingressats a l'hospital, la majoria amb ferides de bala.

A hores d'ara encara hi ha dubtes sobre quin grup terrorista hauria perpetrat l'assalt. Estat Islàmic va ser el primer a atribuir-se l'autoria dels atemptats, a través de l'agència de notícies Al-Amaq, afí al grup gihadista.

Des del grup Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP), els talibans pakistanesos també van assegurar que estan al darrere dels atacs, afirmant que l'objectiu era “venjar” els insurgents morts a mans de l'exèrcit. En un primer moment, i quan encara ningú havia reivindicat l'atemptat, Islamabad acusava directament el grup Lashkar-e-Jhangvi, aliat dels talibans pakistanesos, i arribava a suggerir que els insurgents rebien ordres directes de l'Afganistan.

Les autoritats pakistaneses asseguren que Estat Islàmic no té una estructura organitzada dins el país, si bé podria tenir aliances amb les esmentades organitzacions gihadistes. Tot i això, els mitjans de comunicació publiquen sovint operacions i detencions en contra dels seus membres, que no amaguen el desig de construir una nova província, semblant a un califat, a la zona de la frontera entre l'Afganistan i el Pakistan que anomenen Jorasan.

LA XIFRA

625
atacs terroristes
es van registrar el 2015 al Pakistan, que van provocar la mort de 1.069 persones.

Una província inestable

Al Balutxistan, una província estratègica i rica en recursos energètics, es mouen les forces independentistes, els grups islamistes locals i els talibans afganesos. Els atemptats, els enfrontaments amb les forces de seguretat i els atacs a les minories són fets habituals. L'agost passat, la facció talibana Jamaat-ul-Ahrar i Estat Islàmic van reivindicar un atac en un hospital de Quetta, capital de la província, en què van morir 73 advocats que ploraven la mort d'un company que havia estat assassinat aquell mateix matí. Molts dels atacs són reivindicats per aquest grup, que es va escindir de Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) l'any 2013. Un dels atemptats suïcides més brutals perpetrats per aquesta organització es va produir el març passat en un parc de Lahore, a l'est del país, on van morir 75 persones, la majoria dones i nens, que celebraven la Pasqua cristiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona