Política

Govern i partits fan pinya en defensa de Forcadell

El TSJC accepta a tràmit la querella contra la presidenta del Parlament i li dóna 3 dies per presentar recurs

Munté contraposa la persecució judicial del procés amb la impunitat de la corrupció a Espanya

El procés obert a instàncies de l'Estat que pot acabar amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la banqueta dels acusats afrontant penes d'inhabilitació va fer un pas decisiu ahir amb l'admissió a tràmit per part de la sala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la querella presentada per la fiscalia pels delictes de prevaricació i desobediència.

La interlocutòria, que va ser notificada en mà per un funcionari judicial a Forcadell poc després de les onze del matí, just acabada la junta de portaveus a la mateixa cambra, es limita a donar “versemblança” als fets denunciats i ordena la incoació de diligències prèvies perquè s'investiguin els fets, però no fixa encara cap data perquè la investigada comparegui davant de la magistrada instructora, i li dóna un marge de tres dies perquè hi pugui interposar recurs de súplica. La instructora de la causa serà la magistrada Maria Eugènia Alegret, expresidenta del TSJC.

Forcadell, que just avui fa un any que presideix la institució, va permetre la votació en el ple el 27 de juliol passat de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent, a petició de JxSí i la CUP, tot i la prohibició expressa del TC, que considera que aquest fet contravé la seva sentència que anul·lava la declaració de ruptura aprovada el 9-N passat. Tot i que el nou pas no va sorprendre ningú, només fer-se públic va generar una nova allau de suports polítics a la presidenta del Parlament, que es va refermar a través d'una piulada en la defensa “allà on sigui que al Parlament s'ha de poder parlar de tot allò que afecta els ciutadans”. També en una piulada, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va recordar que la segona institució del país garanteix la protecció i el respecte a la voluntat ciutadana, mentre que el vicepresident, Oriol Junqueras, advertia que “només els representants electes escullen o deposen la presidenta del Parlament”. La portaveu del govern, Neus Munté, va contraposar la persecució judicial als dirigents del procés a la “impunitat” de la corrupció política espanyola. “Mentre el sistema polític català pot acabar assegut al banc dels acusats, el sistema polític de la Gürtel, dels ERO d'Andalusia i de les converses de Fernández Díaz queda absolutament impune”, va afirmar. En aquest sentit, va esmentar el cas de l'expresident Artur Mas i les exconsellers Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs, a més del regidor de la CUP a Vic Joan Coma: “És un degoteig constant, estem immersos en aquesta cadena de persecucions des del punt de vista del que són els drets democràtics.”

Des del Parlament, el diputat de JxSí Roger Torrent va lamentar que “continua el despropòsit, la judicialització vergonyant i la persecució del debat i de les idees”. Torrent, que contestava en al·lusió a les peticions de dimissió de Forcadell que l'independentisme “no desistirà”, creu que “qualsevol hauria de rebutjar aquesta persecució”, ja que “afecta tothom, perquè posa en risc la democràcia”.

En això li donava la raó Albano Dante Fachin, que des de Catalunya Sí que es Pot denunciava la “deriva” judicial “no sols contra l'independentisme sinó contra les llibertats”, una deriva que creu que “no porta a cap solució”; al contrari, “aprofundeix en el bloqueig i no permet el debat polític que Catalunya necessita”. La CUP va donar suport a Forcadell, a Coma i al govern de Badalona. A tots els va recordar que “no estan sols”.

Defensaré allà on sigui que al Parlament s'hi ha de poder parlar de tot allò que afecta els ciutadans
Carme Forcadell
Presidenta del Parlament
La presidenta del Parlament garanteix la protecció i el respecte a la voluntat ciutadana
Carles Puigdemont
President de la Generalitat
El sistema polític català pot acabar al banc dels acusats, i en canvi la Gürtel i els ERO queden impunes
Neus Munté
Portaveu del govern
Només els representants electes escullen o deposen la presidenta del Parlament
Oriol Junqueras
vicepresident del govern
Ens preocupa molt la deriva en la judicialització de la política perquè no ens porta a cap solució
Albano Dante Fachin
diputat catalunya sí que es pot
Forcadell ha cregut que presidint el Parlament pot tenir el privilegi de saltar-se les lleis i la justícia
Inés Arrimadas
líder de c's i cap de l'oposició

PP i Ciutadans li demanen que plegui

Tot just uns minuts després que es conegués l'admissió de la querella contra Forcadell, el PP i C's ja li demanaven que plegui. La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, “lamentava” la situació però recordava que “si Forcadell, Mas o Rigau fan el que fan, en qualsevol país democràtic tindria conseqüències”. “Pot fer el que vulgui com a presidenta de l'ANC, però no pot ser presidenta del Parlament per defensar només una ideologia i saltar-se les lleis”, l'acusava. Més dur va ser el popular Enric Millo, per qui és “extremadament greu” que s'investigui la segona autoritat de Catalunya, i demanava “que reflexioni” per deferència a la institució, i li suggeria fer “un pas enrere” perquè algú altre assumeixi la presidència mentre prepara la defensa. “Les lleis hi són perquè es compleixin; si et saltes els semàfors en vermell no pots sortir a fer-te la víctima”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat