Política

seguretat

gihadisme

Detingut un presumpte gihadista a La Rioja

La Guàrdia Civil registra el domicili de l'home acusat de diversos delictes de terrorisme relacionats amb DAESH

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres a la matinada un presumpte gihadista a Calahorra (La Rioja) per suposades activitats relacionades amb l'organització terrorista DAESH, segons han informat fonts del ministeri de l'Interior. L'operació és conseqüència d'una altra portada a terme el desembre de l'any passat.

L'arrestat, A.B., és de nacionalitat marroquina i se l'acusa de delictes d'adoctrinament i enaltiment terrorista. Segons ha informat el ministeri de l'Interior,  A.B. era assidu d'un local d'hostaleria que regentava a Pamplona Salim Aghmir, detingut l'1 de desembre de 2015, i participava directament en activitats d'enaltiment i difusió de propaganda de l'organització terrorista Estat Islàmic (EI), també conegut com a DAESH.

Després de constatar la seva participació en aquestes activitats, els investigadors van detectar que A.B. augmentava les mesures de seguretat en els seus desplaçaments per la ciutat i en les seves activitats a la xarxa per intentar passar inadvertit i sospitant que era i va ser objecte de vigilància policial.

De fet, va traslladar la seva residència de manera sobtada de Pamplona a Calahorra. A més, els investigadors van comprovar que, després de la detenció de Salim Aghmir, l'investigat va continuar de manera autònoma amb el seu procés de radicalització, adoctrinament i sentència-adoctrinament terrorista, fent activitats en suport dels postulats de diferents grups terroristes que operen a les zones de conflicte de Síria i Iraq, sobretot DAESH.

També va resultar cridaner el seu suport explícit a les recents accions terroristes reivindicades per DAESH a París, així com els musulmans que viatgen a Síria i Iraq per combatre a les files de l'organització terrorista.  

Interior subratlla que el perfil del detingut coincideix amb el de la majoria dels gihadistes detectats a terres europees: persones aparentment integrades en la comunitat de residència i, que després d'un procés de radicalització, passen a abraçar els postulats més radicals, convertint-se en individus potencialment perillosos per a la seguretat nacional.  

Ara mateix, els investigadors, que han comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), estan registrant el domicili del detingut i el seu lloc de treball a la recerca de documentació i material informàtic que ajudi a trobar possibles vincles del detingut a Espanya i en altres països.

Aquesta detenció se suma a la dels dos presumptes gihadistes detinguts aquest dimarts a Eivissa. En total, ja són 157 els suposats gihadistes capturats per les forces de seguretat espanyoles des del 2015, quan es va activar el nivell 4 d'alerta antiterrorista. L'operació s'ha portat a terme sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció 5 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

El ministeri de l'Interior ha aprofitat per recordar que, a través de la iniciativa ‘Stop Radicalismes', existeixen a disposició dels ciutadans una sèrie de canals perquè, de manera confidencial i segura, posin en coneixement del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) possibles casos de radicalització en el seu entorn: la pàgina web www.stop-radicalismos.es , l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900 822 066.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia