Política

Ordenances modificades enmig de retrets a Reus

Les dues propostes socialistes que tenien per objectiu sanejar l'economia de l'hospital Sant Joan tiren endavant

L'oposició acusa el govern de manca de capacitat negociadora amb el pressupost a l'horitzó

La CUP va proposar retallar en promoció de ciutat

Llum verd a les propostes de l'oposició incloses en l'expedient d'ordenances fiscals que es van tractar ahir a l'Ajuntament de Reus. Amb diversos punts en l'ordre del dia, el ple va aprovar l'eliminació del descompte del 4% en el pagament per endavant dels tributs. Pel que fa a la bonificació de l'1,5% per domiciliar el rebut, la proposta socialista també va quedar validada. Ambdues mesures han de servir per pal·liar la bonificació del 95% de l'IBI a l'hospital de Sant Joan.

En el debat previ, la primera intervenció del regidor d'Hisenda, Joaquim Enrech, va servir per manifestar “la decepció” del govern pel que fa a l'actitud de l'oposició durant les negociacions de les ordenances, un aspecte que posteriorment va ser comentat pels diversos portaveus dels grups municipals. Des del PP, Sebastià Domènech va assenyalar que les polítiques fiscals del govern “no tenen criteri” i va lamentar que se'ls hagi “ignorat” en aquesta matèria perquè “fins i tot amb el nostre suport no tindrien majoria”. Per la seva part, el socialista Vallès va qualificar l'expedient d'“escapçat” i va criticar el govern per la seva “opacitat negociadora”. “Vostès van trencar unilateralment les negociacions amb tots els partits menys amb la CUP”, va carregar. Des de C's, Sánchez va assenyalar que les ordenances que es van votar es van confeccionar “a corre-cuita”. “D'alguna manera, i amb la seva proposta, el govern està dient que tots els ciutadans que tinguin l'IBI domiciliat i el pagament dels tributs per endavant hauran de sufragar l'IBI de l'hospital”, hi va afegir després. Finalment, i a les files de la CUP, Llorens va exposar que “aquest no és un debat d'ordenances, sinó una pròrroga”, i va instar el govern a retallar en “promoció de ciutat” i en “l'ens envasat al buit” que per als cupaires és la capitalitat de la cultura catalana del 2017 per no haver-ho de fer en serveis públics.

D'altra banda, el ple municipal d'ahir va aprovar els preus dels nous nínxols que s'han construït al cementiri general de Reus i que estaven pendents d'un ple d'ordenances per entrar en vigor. Fins ahir, malgrat que la infraestructura ja estava feta, no es podia comercialitzar. A la vegada, i per no tornar a repetir aquesta situació, es va incloure en l'acord un punt que indica que qualsevol altre nou nínxol que es construeixi tindrà el preu inicial fixat ahir.

En segon terme, tots els grups municipals excepte la CUP van votar a favor d'una adequació del preu de la taxa d'aprofitament del sòl públic per a espectacles de circ i per a l'ús del Parc de la Festa (fa poc hi va haver polèmica amb els organitzadors del Pintor Rock perquè se'n van anar al Morell pel preu d'aquest espai). El preu actual, segons els partits a favor, no s'ajustava a la capacitat de rendiment que poden donar les activitats. Ara es pagaran 0,0667 euros per metre quadrat d'espai ocupat i dia.

Tanda de negociacions per al pressupost

Després de l'acord de mínims segellat ahir entre el govern i l'oposició, el repte de Pellicer és iniciar una tanda de negociacions amb la resta de forces municipals per preparar el pressupost del 2017.

Enrech va indicar que les ordenances aprovades configuren un escenari “de contenció de la despesa”, cosa que obre la possibilitat d'haver de retallar.

El govern no va voler entrar en aquest debat i va assegurar que parlarà amb “tothom” en benefici dels ciutadans de Reus.

El govern defensa la seva gestió econòmica

El regidor d'Hisenda del consistori reusenc, Joaquim Enrech, va apuntar abans-d'ahir a les “línies vermelles ideològiques” que Ciutadans havia marcat per trencar les negociacions sobre les ordenances i, tot i admetre haver fet autocrítica, va carregar amb duresa contra l'oposició. En el ple d'ahir, la posició d'Enrech va ser similar i es va defensar de les crítiques tot recordant que des de la seva entrada al govern cinc anys enrere, el deute de la capital del Baix Camp s'ha reduït en 95 milions fruit de la seva gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona