Política

municipal

El pacte de governabilitat de Vic manté Martí a l'oposició

L'alcaldessa, Anna Erra, diu que posa la ciutat al davant, “sense mirar ni dretes ni a esquerres”

És un procés que s'ha cuinat lentament, des de principis d'any

Després de mesos de converses, iniciades a principis d'any, finalment ahir va arribar l'hora de formalitzar i presentar l'acord programàtic i de governabilitat entre l'equip de govern de l'Ajuntament de Vic (CiU i PSC) i el regidor del grup municipal Vic per a Tots, Arnau Martí. Tot i l'oferta que se li va fer per entrar al govern, “avui per avui ens sentim més còmodes amb un acord de governabilitat”, deia Martí, que no assumirà responsabilitats ni carteres. “Si més endavant es considera necessari, ja se'n parlarà; ens mantenim a l'oposició i farem seguiment de temes”, va dir.

L'alcaldessa Anna Erra va explicar que el pacte és fruit d'“un procés que s'ha anat cuinant lentament, durant el qual ens hem anat acostant i coneixent; de mica en mica hem vist possibilitats d'arribar a un punt de trobada”. Erra va admetre els beneficis del primer pacte que van fer amb el PSC en començar el mandat: “Ja ens va donar una tranquil·litat molt gran, però si podíem aconseguir el jugador número 11, millor”, va dir fent un símil futbolístic i en al·lusió a la majoria que ara tindran a l'Ajuntament.

Per l'alcaldessa, aquest pacte demostra la voluntat de diàleg i consens per ambdues parts “i que no mirem ni dretes ni esquerres perquè posem al davant la ciutat”, va afegir-hi, tot destacant que es tracta d'un “compromís mutu d'aquí fins a final de mandat”. En aquest sentit, Martí va replicar el comentari del regidor Josep Anglada, de Plataforma Vigatana (PV), que en l'últim ple va dir que aquest mandat estava perdut. “Rotundament fals, el mandat està per guanyar i seguirem fent feina de diàleg.” El portaveu de Vic per a Tots va llençar un missatge als altres grups a l'oposició: “No em vegin com una amenaça sinó com un aliat per tirar endavant reptes de ciutat.” Per la seva banda, amb l'aliança amb Vic per a Tots, l'equip de govern s'assegura no haver de tenir, de manera involuntària, el vot de PV per aprovar determinats temes en el ple.

Un programa social

En la presentació que es va fer al parc Pasqual Blanca, “combatent de la República i company d'Iniciativa”, tal com va recordar Martí, aquest regidor va explicar que l'acord programàtic es basa en deu punts, que van des de la fiscalitat fins al medi ambient, passant per compromisos en polítiques socials, d'inversió als barris i educatives. “Fem especial èmfasi en l'educació en aquesta ciutat perquè és una palanca de lluita contra les desigualtats.” La primera mostra d'entesa entre el seu grup i l'equip de govern ja va ser amb la posada en marxa de la tarifació social a les escoles bressol de Vic, a partir d'aquest curs. Més enllà de projectes concrets, però, amb aquest programa de governabilitat “posem per davant de tot la ciutat i per damunt de tot l'estabilitat, perquè no ens agradava la situació de bloqueig de l'Ajuntament”, va dir Martí. A banda de la lleialtat en temes com l'aprovació dels pressupostos i les ordenances, aquesta mateixa setmana, el proper punt on tindran ocasió de mostrar la seva cohesió serà amb l'aprovació de l'avanç del POUM. En aquest tema, el portaveu de Vic per a Tots va avançar: “Estem molt satisfets de les polítiques que persegueix en temes, per exemple, com els corredors verds; tenim la sensació que va per bon camí”.

LA FRASE

Posem per damunt de tot l'estabilitat, perquè no ens agradava el bloqueig de l'Ajuntament
Arnau Martí
regidor del grup municipal vic per a tots

LA XIFRA

10
punts
conté l'acord programàtic al qual han arribat l'equip de govern i el grup municipal Vic per a Tots.

Una aliança per interpretar en clau municipal

Vic per a Tots, confluència d'IC-V i Podem, té representació a l'Ajuntament de Vic des del 1995, llavors com a Iniciativa per Catalunya. L'alcaldessa va comentar que és la primera vegada que l'equip de govern pacta amb aquesta formació ecosocialista, però tant ella com Martí consideren que l'acord s'ha d'interpretar en clau municipal. “Hi ha coses que a nivell de país no s'entenen, però es veuen de manera diferent si es miren des de Barcelona o des de Vic; tu no tries la conjuntura sinó que la conjuntura et tria a tu”, va expressar Martí.

Més enllà de tenir clar que amb aquest pacte “ningú podrà portar a terme al 100% el seu programa”, segons Erra, no hi haurà línies vermelles. “Ens permetrem certa llibertat de vot en coses que superin el municipi, tot i que sóc el primer de pensar que fa falta un referèndum”, va dir Martí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona