Política

Torna la llei electoral

Junts pel Sí, el PSC i la CUP acceptaran tramitar la proposta de Sí que es Pot que ICV ja va defensar en l'anterior legislatura

Els partits la van enterrar fa poc més d'un any enmig de retrets per la manca d'acords des del 2007

La proposta es debatrà en el ple del 9 de novembre vinent

Enèsim intent a la cambra catalana perquè Catalunya disposi d'una llei electoral pròpia després del fracàs registrat en l'anterior legislatura, quan la manca d'un acord entre els grups va impedir aprovar un text malgrat dos anys de treball. La temptativa arriba ara de mans de la formació de Catalunya Sí que es Pot, que ha decidit traslladar de nou al ple la proposta de llei electoral que Iniciativa per Catalunya va defensar la legislatura anterior. La proposta es discutirà en el ple que s'ha de celebrar els dies 9 i 10 de novembre i només s'ha presentat una esmena a la totalitat, la del PP, la qual cosa no impedirà frenar-ne la tramitació, i més quan Junts pel Sí, el PSC i la CUP ja han assegurat a aquest diari que no posaran entrebancs a la tramitació votant al costat dels populars. Això, a la pràctica, permetrà que s'obri de nou el grup de treball per redactar un text legal que doti Catalunya d'un sistema propi que tradueixi el resultat electoral en escons al Parlament. De fet, aquest és l'apartat més polèmic de la llei i que després de dos anys de treball no va aconseguir el consens entre els grups. Fer factible i justa la representativitat del territori i l'equilibri entre un vot i una persona, o el que es coneix com a circumscripció única, no resulta gens fàcil. Els partits encara no han trobat aquesta fórmula màgica i aquests van desistir de portar a aprovació una llei que requereix del vot afirmatiu de noranta diputats. Ni l'alternativa de limitar la llei a la creació d'una administració electoral catalana, el vot anticipat i la reducció de la despesa electoral van aconseguir sumar prou suports.

Ara, de nou, arriba el repte a la cambra catalana. Segons fonts de Junts pel Sí, el grup està obert a qualsevol debat i, per tant, són partidaris de tornar a posar sobre la taula el contingut d'una llei, conscients, però, que hi ha poques esperances que finalment s'aprovi un text, i més després de constatar que la proposta de Catalunya Sí que es Pot és la mateixa que la legislatura anterior, un dels molts textos que no va prosperar. Els de Rabell mantenen la circumscripció única. Per part del PSC, fonts del grup socialista també es van mostrar partidaris d'obrir els treballs en vista de la importància de la llei i els anys que fa que Catalunya no disposa d'un text propi. Des de l'esquerra independentista també s'accepta que s'iniciï la tramitació de la llei i es comencin els treballs de redacció.

Vot electrònic

La proposta de llei electoral arribarà al ple gairebé al mateix temps que ho farà un altre text legal, aquest cop de mans del govern, en referència al vot electrònic. La implantació d'aquest sistema de vot forma part del contingut d'actuacions de l'executiu català per aquest mandat, tal com el president Carles Puigdemont s'hi va referir durant el debat de política general. El text ja ha estat traslladat al Parlament perquè també s'iniciïn els tràmits de redacció amb l'objectiu que els catalans residents a l'estranger puguin votar de manera electrònica en les eleccions. Amb aquesta norma, l'executiu pretén que en les eleccions vinents ja puguin exercir el seu dret a vot a través d'internet, però el cert és que existeixen dubtes sobre la possibilitat de legislar al voltant del vot electrònic a través d'una llei pròpia i no fer-ho en un marc més dient com el de la llei electoral. A hores d'ara els sistemes de vot només queden regulats per la Loreg, la norma espanyola que regeix a Catalunya davant la incapacitat dels partits catalans d'acordar una llei pròpia des que es va restablir la democràcia. Ara de nou, arriba l'enèsim intent.

135
escons
disposa la cambra catalana, que es reparteixen en funció de la llei d'Hondt.
3
per cent
és el llindar que han de superar les candidatures per poder entrar en el repartiment d'escons.
4
circumscripcions
electorals actuals. Sí que es Pot en proposa una, que es tradueix com una persona, un vot.

Circumscripció única i llistes desbloquejades

En l'anterior legislatura, el PSC no va poder aconseguir incloure el recompte únic en la proposta de llei electoral ni tampoc CDC, ERC, ICV i la CUP van poder segregar de la llei el títol referent a la creació d'una administració catalana. Aquest va ser el punt que va aconseguir sumar més suports, però no els suficients per tirar endavant una llei anhelada, però complexa. A més a més, la ponència de fa dos anys va incorporar els treballs de la ILP que també reclamava una llei electoral pròpia, per la qual cosa els treballs continuen latents, malgrat que encara no hi ha consens perquè prosperi.

Des del 2007, el Parlament insta a elaborar, sense èxit, una llei electoral. Què proposa ara Sí que es Pot? Doncs recuperar la proposta d'ICV que aposta per l'elecció de diputats en una circumscripció única a partir de la fórmula de restes majors, anomenada quota Hare. Per entrar en el repartiment d'escons, les candidatures haurien de superar el 3% dels vots emesos a tot Catalunya. Es presentaran llistes per vegueries, les 7 definides per llei i, a més a més, s'aposta pel vot preferent, és a dir, que el ciutadà pugui triar entre els candidats d'una mateixa llista. Aquells que assoleixin més d'un 5% dels vots de la seva candidatura tindran preferència a l'hora d'ocupar els escons. Altres mesures que proposa la llei són les llistes cremalleres, i l'obligatorietat que els candidats estiguin censats en la vegueria per la qual es presenten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia