Política

Estats Units

eleccions presidencials

Trump venç, torna l'“Amèrica blanca”

Quan el líder dels republicans s'ha emportat a la matinada l'estat que marca la presidència, Ohio,els mercats s'han desplomat

Preocupació a Mèxic, que està en el punt de mira del nou president dels EUA

Els Estats Units semblen moure's per una regla pendular. De les polítiques agressives de George W. Bush Jr. van passar a les moderades i socials de Barack H. Obama i ara, sorprenentment per a molts, a les del polèmic i rude magnat Donal Trump.

La victòria de Trump, que ha esmicolat les enquestes, representa l'Amèrica blanca, profunda, un punt racista, cremada pels efectes de la globalització que ha comportat que moltes indústries hagin tancat i s'hagin perdut molts llocs de treball. Els milions de ciutadans d'aquests estats han trobat en el lema “Faré gran Amèrica de nou” un missatge que els conforta i un candidat que trenca els estereotips i el “politiqueig” de l'establishment de Washington DC, precisament la imatge contrària de la seva rival, Hillary Clinton.

Trump és un home que no deixa indiferent: és populista, groller, agressiu amb les dones, els immigrants i els discapacitats, com ha demostrat a bastament durant la campanya.

Què es pot esperar de la seva política? D'entrada és un home que no es deixa dirigir pel seu partit, els republicans, cosa que obre un interrogant en la relació entre el president i el partit a qui teòricament es deu, però que l'ha abandonat durant la campanya i, fins i tot, ha fet política en contra d'ell.

Donald Trump ho qüestiona tot, des de la política exterior fins a l'interna. Els americans que s'han vist afavorits per les polítiques dels demòcrates dels darrers vuit anys són els que s'han d'anar preparant. El nou president és un contrareformista; per exemple, va dir durant la campanya que acabarà amb la política sanitària impulsada, no sense dificultats, per Barack Obama, que augmentava les prestacions als més desafavorits. Els immigrants tampoc ho tindran bé. A la campanya ha arribat a dir que no deixarà entrar cap musulmà al país i la seva gran amenaça és la construcció d'un gran mur amb Mèxic perquè els ciutadans de l'estat veí no arribin al sud del país, fortament castigat per la crisi.

Què és el que ha convençut una majoria de votants? Un missatge molt simple: ha promès que crearà en deu anys (tot i que només en pot governar vuit) milions de llocs de treball però no ha explicat com ho farà; que baixarà els impostos i que tornarà a fer d'Amèrica “un país gran”, tal i com s'havia entès el país a mitjans i finals del segle XX, en plena guerra freda.

I al davant tenia Hillary Clinton una candidata de l'establishment , poc empàtica, i fins a un punt esgotada i amb problemes de salut. Amb un discurs poc engrescador a diferència del que tenia Bernie Sanders, que va perdre les primàries davant Clinton. La senadora confiava que el seu país no faria una bogeria com votar l'extravagant i poc consistent políticament Trump. Doncs d'equivocava.

Trump s'ha emportat els vots de molts estats demòcrates i alguns dels que són claus. S'ha emportat Ohio. La tradició diu que qui guanya aquest estat tindrà la presidència. Quan l'ha sumat a la seva casella els mercats que estaven oberts s'han desplomat. També s'ha apuntat Florida, un estat que va ser clau en la victòria de George W. Bush Jr., que va guanyar per pocs vots Al Gore, que va arribar a forçar un recompte dels vots i va qüestionar que Bush hagués guanyat d'una manera neta.

Avui podria haver passat el mateix. Fins a l'últim moment la victòria de Trump penjava dels vots de tres estats que encara no havien tancat el recompte, per bé que matemàticament la victòria ja estava de la seva part.

Hillary Clinton ha evitat comparèixer en públic aquest dimecres a la matinada per admetre la derrota. El seu cap de campanya, John Podesta, ha demanat esperar al final de l'escrutini i ha recordat que cada vot compta. Poc després, fonts de la campanya demòcrata han confirmat a l'agència Efe que la candidata ha trucat al seu rival per felicitar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona