Política

estats units

reacció a les eleccions

El Congrés oferirà un pla alternatiu al mur amb Mèxic

El projecte impulsat pels republicans inclou més tanques i agents, però serà més barat que la proposta de Trump

Mèxic reitera que no pagarà la construcció de la tanca

Els republicans de la Cambra de Representants proposaran al president electe dels Estats Units, Donald Trump, un pla alternatiu a la seva polèmica proposta de campanya de construir un mur a la frontera amb Mèxic per evitar l'entrada d'immigrants en condicions irregulars. L'endemà de la inesperada victòria electoral del magnat de Nova York davant la demòcrata Hillary Clinton, els congressistes esperen poder proposar un projecte més barat que “el gran, bonic i poderós mur”, tal com el va definir Trump.

El pla inclourà més tanques i la presència de més agents federals, molts dels quals pertanyen al sindicat que dóna suport al proteccionisme radical de Trump. Juntament amb el Departament de Seguretat Interior, la Cambra de Representants defensa que la construcció del mur no és realista perquè dificultaria la visibilitat dels agents federals i tallaria zones de propietat privada. Fins ahir, cap portaveu de l'equip de Trump havia obert boca sobre si el president electe acceptarà una reunió amb els congressistes perquè li expliquin el pla, que donaria una via alternativa i més viable a una de les banderes de l'agenda de Trump en la campanya.

Des de l'altra banda de la frontera, la ministra d'Afers Estrangers de Mèxic, Claudia Ruiz Massieu, va reiterar ahir que no té cap intenció de pagar la construcció de cap mur. Amb tot, el president mexicà, Enrique Peña Nieto, va felicitar Trump per la victòria i li va prometre treballar junts en benefici de tots dos països.

L'escenari postelectoral planteja un dels primers atzucacs: si el Congrés es planta des de les files republicanes, Trump veurà com el mur que pretenia fer acabarà convertit en una extensió de la tanca actual, sosté l'expert en llei migratòria de la Universitat de Washington, Steve Legomsky.

LA FRASE

El Congrés no donarà llum verd als fons per construir el mur que va prometre Trump
Steve Legomsky
Expert en llei migratòria de la Universitat de Washington

LA XIFRA

3.200
quilòmetres d'extensió té la frontera que comparteixen els Estats Units i Mèxic.

Els republicans afronten el repte de superar divisions

Si els demòcrates han de fer teràpia després de la patacada electoral, els republicans tampoc piquen de mans. Tot i que alguns dels noms de pes del Partit Republicà van felicitar Donald Trump per la victòria, les divisions que han emergit durant la campanya no s'han oblidat en un tres i no res. L'exgovernador de Florida Jeb Bush va dir que “pregarà” per Trump, mentre que el governador d'Ohio, John Kasick, va expressar que “és l'hora d'anar junts”. El portaveu de la Cambra de Representants, Paul Ryan, que es va desmarcar de Trump i amb qui se les ha tingut durant la campanya, va matisar que els votants han donat “un mandat” a Trump perquè va guanyar els vots electorals, però que Clinton va guanyar el vot popular. Ryan podria convertir-se en el gran aliat de la presidència de Trump o en el seu pitjor malson. De tota manera, poques coses uneixen tant com controlar la Casa Blanca i les dues cambres del Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia