Política

municipal

procés sobiranista

Girona, amb el referèndum i els càrrecs investigats

Aproven una moció de CiU, ERC-MES i la CUP en què el consistori també es compromet a col·laborar en el procés constituent

El PP amenaça de denunciar Madrenas si no penja la foto del rei al saló de plens

Girona deixa clar un cop més el seu paper de capital independentista. La majoria sobiranista de l'Ajuntament de Girona es va tornar a posar de manifest ahir a la nit amb l'aprovació en el ple d'una moció consensuada entre els tres grups independentistes –CiU, ERC-MES i la CUP– a favor dels ens locals i càrrecs perseguits per la justícia i de donar suport al Parlament en la convocatòria d'un referèndum com a molt tard el setembre de l'any que ve i per comprometre's a col·laborar en el procés constituent. L'alcaldessa, Marta Madrenas, a més, va fer una ferma defensa de la necessitat de protegir els càrrecs dels atacs “que no tenen res de democràtics” de la justícia espanyola quan C's i el PP van interrogar-la sobre la desaparició de la bandera espanyola el 4 de novembre (dia de la detenció de l'alcaldessa de Berga). La CUP va aprofitar que s'havia tret el tema per atribuir-se la retirada de la bandera espanyola i Madrenas va destacar la seva “coincidència plena en el sentit de la protesta”, però no tant en les formes: “És un tema amb el qual potser no hi jugaríem. Hi ha altres fórmules, posant i traient banderes no aconseguirem la independència.”

En el PP, a més, Concepció Veray va reiterar la seva periòdica petició que es pengi al saló de plens el retrat del rei Felip VI –quan es va canviar de rei, es va treure el de Joan Carles I i mai no s'ha posat el del rei actual – i va amenaçar de denunciar el cas a la subdelegació del govern estatal si no es feia aviat.

Moció sobiranista

La moció en suport dels elegits, del referèndum i del procés constituent va rebre el suport dels 17 regidors de CiU, ERC-MES i la CUP que eren en el ple –era absent Cristóbal Sánchez, regidor independent de la llista de CiU–, el vot contrari dels dos edils de Ciutadans i deldel PP, i l'abstenció del PSC. El text va ser defensat pels tres grups proponents. Lluc Salellas, de la CUP, va ressaltar que era una moció lligada al concepte de “democràcia” i va qualificar l'Estat espanyol de “demafòbic”. Va considerar que hi ha “condicions òptimes” perquè Girona treballi pel procés i va demanar a l'alcaldessa que sigui “proactiva i no només esperi que li diguin el que ha de fer”. D'ERC, Maria Mercè Roca va destacar sobretot el suport als càrrecs perseguits per la justícia espanyola i va voler “insistir” que només “defensen la voluntat popular”. Pel que fa a CiU, Carles Ribas va destacar que a ningú li hauria de “fer por res del es dugui a votació de la ciutadania” i va esgrimir que l'equip de govern de Girona “és referent de fa temps de quin país es vol” i que “ara no defallirà”.

Ciutadans i el PP, com es preveia, van ser molt durs amb la proposta. Míriam Pujola (C's) va considerar que la moció “traspua deslleialtat institucional en el llenguatge, el to i les formes” i Concepció Veray (PP) va acusar les formacions sobiranistes d'”inventar-se un concepte de democràcia” i va reclamar “respecte a la llei”.

Pel que fa al PSC, el regidor Quim Rodríguez va apel·lar al diàleg i a la negociació, va defensar l'autogovern de Catalunya i va circumscriure el dret d'autodeterminació només a “qüestions internacionals” lligades a la descolonització. A més, va considerar que “la judicialització és un interès compartit per les dues parts”.

Ensenyament estudia dues possibilitats per a un nou institut el curs que ve

La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, va explicar ahir que ja ha fet arribar dues possibilitats de terrenys al Departament d'Ensenyament per emplaçar-hi un nou institut de secundària de quatre línies a partir del curs que ve. Muradàs va assenyalar que aquest mes de novembre s'hauria de decidir quina és la millor tria perquè el nou centre ha d'estar en la preinscripció que es farà al març. De moment serà en mòduls prefabricats, però la regidora va destacar que “no és un solució provisional, sinó que aquest institut de quatre línies s'ha de consolidar, perquè després de la secundària ve la postobligatòria”.

L'anunci es va fer durant el debat de la moció presentada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) –en què hi ha la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac); els dos sindicats de docents, CCOO i Ustec, i el sindicat majoritari d'estudiants, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC)– per demanar un nou institut. Va rebre el suport de tots els grups del ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona