Política

Homenatge

Mas inaugura el carrer de Montoliu dedicat al 9-N

L'expresident de la Generalitat dóna la volta als comentaris sarcàstics sobre el fet que sigui un carreró sense sortida afirmant que està “tapiat als adversaris”

Confia que la culminació del procés sigui tan curta com el carerr

L'expresident català i líder del Partit Demòcrata Català Europeu (PDECat), Artur Mas, ha inaugurat avui a Montoliu de Lleida el primer carrer dedicat a la consulta sobiranista del 9 de novembre de 2014. També han assistit a l'acte la vicepresidenta del govern, Joana Ortega i els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau, investigats, com Mas, per l'organització de la consulta.

La via que la població del Segrià ha dedicat al procés participatiu és un carreró d'una cinquantena de metres i que acaba en un muret. Aquest fet ha generat molts comentaris sarcàstics i metàfores negatives per al procés sobiranista català.

En el moment de descobrir la placa del Carrer 9 de novembre Mas ha volgut donar la volta a aquestes comparacions. I és que, segons ell, “no és que el carrer no tingui sortida, sinó que no té entrada”. “I sabeu per què? Doncs perquè hem tapiat l'entrada als nostres adversaris i hem obert la porta a les nostres llibertats”, ha afegit”. “Doncs ara que ho girin d'aquesta manera i que ho comencin a explicar d'una altra manera tot això”, ha reblat.

L'expresident ha desitjat que el procés, igual que carrer de Montoliu, també sigui el més curt possible.

Mas ha assenyalat que el 9-N va ser un gran desafiament que el poble de Catalunya va guanyar i que va suposar “un crit de llibertat”, una “demostració que no es poden inhabilitar els objectius nacionals que es marca el poble”.

En aquest sentit, ha criticat que una vegada més que el govern espanyol respongui a les aspiracions catalanes a través de “jutges i fiscals”, però ha insistit que “la voluntat del poble no la podran inhabilitar”.

Segons ell, per guanyar aquest embat els catalans han d'utilitzar la “determinació, la intel·ligència i l'astúcia”, que són les “armes” que li són pròpies. “Si pretenem alguna vegada fer el fatxenda o fer el milhomes, perdrem, perquè en aquest terreny ens poden guanyar ells”, ha advertit.

El fet que Montoliu hagi decidit batejar un dels carrers del poble com a '9 de novembre' en commemoració de la data del procés participatiu ha tingut molt de ressò perquè ha estat el primer municipi de Catalunya a fer-ho. També perquè l'únic regidor del Partit Popular al consistori s'hi va pronunciar a favor al ple que ho va aprovar, juntament amb els sis regidors del govern que formen part d'un partit independent associat a ERC.

A Catalunya ja existeix un carrer amb el nom de 9 de Novembre, en concret a Sant Pere de Ribes. El nom d'aquesta via, però, no té res a veure amb la consulta sobiranista del 2014 sinó amb un enfrontament que va tenir lloc en aquesta població del Garraf el 9 de novembre del 1837, durant la primera Guerra Carlina (1833-1839), on hi van perdre la vida diversos soldats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona