Política

Pressupostos

Sindicats i entitats surten al carrer per exigir uns pressupostos més socials

Denuncien que la proposta del govern en matèria fiscal és “insuficient”

La CUP s'afegeix a la protesta i celebra que el debat transcendeixi el Parlament

En una mateixa setmana ha mort una persona a Reus per problemes derivats de la pobresa energètica, i ha arribat un camió ple de refugiats a Lliçà, dues situacions que fan que el secretari general de la UGT, Camil Ros, recordi que la pobresa no és lluny de Catalunya i que reivindiqui uns pressupostos socials per tal de fer-hi front. Un centenar d'organitzacions sindicals i socials van aplegar ahir unes 3.000 persones –segons la Guàrdia Urbana– en una manifestació pel centre de Barcelona amb el lema “Es pot fer ara” per demanar que els comptes no siguin “ni una aritmètica parlamentària ni una quadratura de números”.

Aquesta setmana els sindicats s'han reunit amb el govern. “Hem vist de manera clara que ha primat més el debat d'equilibri parlamentari que el debat de quina és la política econòmica i fiscal”, va lamentar Ros.“Estem perdent una oportunitat”, alertava. El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, descarta que el projecte de pressupostos actual sigui, en cap cas, social. “No es pot dir que són els més socials que hi ha hagut mai perquè el 2010 estàvem en un nivell de despesa 3.500 milions d'euros superior en educació, salut i atenció a les persones”, va insistir. En aquest sentit, va reclamar més esforç fiscal a les grans fortunes i les rendes altes per poder disposar d'ingressos per crear una renda social garantida. “El 2008, amb l'impost de successions, ingressàvem 900 milions d'euros i enguany n'hem ingressat 400. Estem regalant 500 milions a les grans fortunes i rendes altes”, va exclamar Gallego, que va remarcar que Catalunya és on menys paguen els trams de l'IRPF per sobre dels 60.000 euros de tot l'Estat. “La proposta pressupostària que està fent el govern és insuficient i ho sap”, va denunciar el dirigent sindical.

La CUP negocia amb Junts pel Sí els comptes i, alhora, ahir es va manifestar al costat del PSC i de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP). “Estem negociant els pressupostos en clau de procés i de ruptura, treballant per arribar a un acord, però som conscients de la situació de pobresa i desigualtat del país i la necessitat que hi hagi mesures clares per al repartiment de la riquesa”, va explicar la diputada de la CUP Mireia Vehí, i va celebrar que el debat de pressupostos transcendeixi el Parlament i surti al carrer.

El cap de files de CSQP, Lluís Rabell, va retreure al vicepresident, Oriol Junqueras, unes “declaracions simpàtiques davant del món empresarial vantant-se de ser un liberal de debò”. “Faria bé d'escoltar el clam dels sindicats i les entitats socials”, va advertir. Entre els manifestants hi havia el diputat Joan Coscubiela, l'exdirigent ecosocialista Joan Herrera i l'arquitecte de la nova formació d'esquerres que aixoplugarà ICV, EUiA, Podem i els comuns, Xavier Domènech.

Pel líder del PSC, Miquel Iceta, “no cal esperar la independència” per alleugerir les càrregues de les rendes més baixes i augmentar les de les rendes més altes.

LES FRASES

Ha primat més el debat d'equilibri parlamentari que el debat de quina és la política fiscal
Camil Ros
Secretari general dE LA UGT
La proposta pressupostària que està fent el govern és insuficient i ho sap
Joan Carles Gallego
Secretari general de CCOO


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona