Política

procés sobiranista

diplomàcia

Catalunya es cola en les negociacions del ‘Brexit'

Terricabras aconsegueix una de les dotze cadires del grup que seguirà les converses entre la UE i el govern britànic

“És d'una importància extraordinària per als catalans”, celebra l'eurodiputat d'ERC

Catalunya tindrà una de les dotze cadires del grup de seguiment de les negociacions del Brexit a Brussel·les. L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras ha aconseguit colar-s'hi i, des d'ahir, comparteix equip amb el negociador en cap de la Comissió Europea, l'excomissari francès Michel Barnier; el president de l'eurocambra, encara Martin Schulz, i els líders dels grups parlamentaris. “Veure com evolucionen les converses i quines possibilitats hi ha d'entesa i de nova relació entre Escòcia i Europa, és d'una importància extraordinària per als catalans”, va celebrar el filòsof gironí. En aquest comitè no hi ha cap representant espanyol.

Terricabras és el cap de files de l'Aliança Lliure Europea, formació que Esquerra comparteix amb 44 partits més. Precisament dues d'aquestes formacions, l'SNP escocès i el Plaid Cymru gal·lès, són del Regne Unit i això ha donat a l'eurodiputat republicà força negociadora per exigir formar part d'aquest grup negociador.

També ha pogut fer-s'hi un lloc l'eurodiputada del Sinn Féin nord-irlandès, Martina Anderson. L'eurocambra no participarà directament en les converses entre la Unió Europea (UE) i el govern britànic, però la seva opinió és vinculant, perquè haurà de votar i donar el vistiplau a l'acord de divorci abans que aquest es produeixi. Barnier va informar ahir per primer cop Terricabras i la resta de membres del grup negociador de quina estratègia seguirà.

Serà clau que un eurodiputat català pugui tenir “una mirada interior sobre com evoluciona el cas escocès”, però també els d'Irlanda del Nord, Gal·les i, fins i tot, Gibraltar, assegura Terricabras. I és que l'encaix a la UE de l'Escòcia de després del Brexit “pot ser interpretat” en clau catalana i crear un precedent per a un futur estat català. “El Brexit és un fet bàsicament polític” i “veure quines possibilitat i quin recorregut té la presència d'Escòcia ens obre perspectives per veure quines possibilitats i quin recorregut pot tenir una Catalunya que es plantegi ser membre de la UE i, per tant, vagi a un referèndum amb Espanya”, defensa Terricabras. Segons Guy Verhofstadt, líder dels liberals europeus, exprimer ministre belga i representant de l'eurocambra per al Brexit, les negociacions amb Londres podrien durar entre 14 i 15 mesos.

Independència escocesa

El ministre del govern escocès encarregat de negociar el Brexit, Michael Russell, ja ha advertit Brussel·les que “la independència d'Escòcia pot ser una opció per continuar a la UE” i que “seria intel·lectualment deshonest i incomplert dir el contrari”. Russell té “l'imperatiu democràtic” de defensar el 62% d'escocesos que van votar Remain (el Leave, amb només un 38% de suport, no va guanyar en cap circumscripció) i vol que el govern de Sturgeon tingui “influència” en les negociacions entre Londres i Brussel·les. El líder del PP espanyol a l'eurocambra, Esteban González Pons, però, ja ha advertit la primera ministra escocesa que s'oblidi de quedar-se a la UE, perquè Espanya ho vetarà.

Terricabras vetllarà perquè no es “castigui els britànics perquè volen marxar”. “Això em semblaria absolutament inacceptable, senzillament han pres una decisió democràtica, que a mi em pot agradar poc o gens, de fet no m'agrada gens, però que han pres”, argumenta. “D'altres diuen que s'ha de fer com si no hagués passat res, i això tampoc”, hi afegeix. L'eurodiputat republicà vol trobar l'equilibri per assolir “un Brexit de debò, però que no sigui d'enemistat”.

LES XIFRES

0
representants
espanyols tindrà el grup de seguiment de negociacions
del ‘Brexit'.
62
per cent d'escocesos van votar Remain en la consulta del ‘Brexit', el Leave no va sortir en cap circumscripció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES