Política

El Congrés colombià aprova l'acord de pau amb les FARC

Santos imposa la seva majoria al Parlament per ratificar el nou text

Els diputats de l'expresident Uribe s'absenten de la votació

La guerrilla ja pot començar la desmobilització i el lliurament d'armes

El Congrés colombià, dominat pels partits favorables al president Juan Manuel Santos, ha ratificat el nou acord de pau signat la setmana passada pel govern i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC). Dos mesos després que l'acord original fos rebutjat en referèndum, Santos ha fet el pas necessari per implementar un pacte que posarà fi a 52 anys de guerra civil. Abans, però, ha hagut d'introduir desenes de canvis en aquell text signat al setembre davant de la comunitat internacional a Cartagena de Indias, en un intent d'obtenir el suport dels partidaris del no en el referèndum. Les FARC s'hauran de concentrar ara a les zones on passaran a la vida civil. L'executiu, mentrestant, haurà d'avançar en el marc institucional que doni suport al pla de pau.

El govern va aconseguir al Senat 75 vots a favor i cap en contra, un resultat semblant al que es va obtenir a la Cambra dels Diputats (130 suports). En aquest cas, no hi va haver vots negatius perquè l'expresident Álvaro Uribe (2002-2010), que va rebutjar l'acord durant el debat, va fer que els seus diputats abandonessin la cambra durant la votació. L'uribisme manté intacta la negativa frontal al text, malgrat els canvis incorporats després del referèndum. El seu argument és que els crims de la guerrilla quedaran impunes.

Colòmbia ha fet un pas imprescindible cap a la pau, però està més dividida. Per Santos, en canvi, ahir va ser el dia D, el tret de sortida per a la implementació dels acords. “En cinc dies comença el desplaçament de les FARC cap a les zones on comença el procés de desarmament. Al cap de 150 dies, totes les armes de la guerrilla estaran en mans de l'ONU i les FARC deixaran d'existir com a grup armat il·legal. En sis mesos, tindrem el conflicte totalment liquidat”, va dir Santos, que haurà de preparar un paquet de lleis necessàries per aplicar l'acord, començant per una amnistia a tots els guerrillers acusats només de rebel·lió.

LA FRASE

En sis mesos, tindrem el conflicte totalment liquidat
Juan Manuel Santos
PRESIDENT DE COLÒMBIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia