Política

Procés sobiranista

El Parlament rebutja que la Generalitat hagi de coordinar la seva acció exterior amb la xarxa diplomàtica espanyola

Junts pel Sí i la CUP també tomben la proposta de C's d'informar l'Estat de l'agenda europea dels alts càrrecs del govern, i en particular del conseller Romeva

La cambra prova elaborar un projecte de llei de lluita contra la corrupció

El Parlament ha rebutjat aquest dijous que l'acció exterior catalana s'hagi de coordinar amb el cos diplomàtic espanyol. Tampoc ha prosperat la proposta d'informar a l'Estat de l'agenda europea i internacional dels alts càrrecs del govern, i en particular de la del conseller Raül Romeva.

Junts pel Sí i la CUP han rebutjat una part del text que ha presentat Ciutadans (C's) en matèria de transparència. En concret, han tombat els paràgrafs que demanaven “coordinar tota l'acció exterior del govern de la Generalitat amb la xarxa diplomàtica i consular d'Espanya amb lleialtat institucional i conforme al principi fonamental de legalitat, de conformitat amb el que disposa la Constitució”. El partit unionista apel·lava a “guanyar en eficàcia, evitar despeses innecessàries i potenciar la transparència i visibilitat de l'acció exterior catalana”. La proposta ha rebut el suport de PP i PSC; Catalunya Sí Que Es Pot s'ha abstingut.

Els partits independentistes també han fet caure el punt que instava el govern a “informar de forma periòdica i amb la deguda antelació, sobre l'agenda europea i internacional de tots els alts càrrecs” de la Generalitat, “i en particular de l'agenda europea i internacional tant del conseller com dels alts càrrecs del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència”.

Lluita contra la corrupció

En canvi, sí que ha tirat endavant que s'elabori un projecte de llei integral de lluita contra la corrupció i de protecció dels denunciants d'aquests casos. Aquest punt insta, entre d'altres, a reconèixer el dret a la confidencialitat de les denúncies. També demana garantir el dret a al indemnitat laboral i personal així com el rescabalament dels danys i perjudicis patrimonials que hagin pogut patir com a conseqüència dels casos de corrupció o de la realització de les denúncies. Aquest punt ha prosperat amb el suport de C's, PSC, PPC i CUP i les abstencions de Junts pel Sí i Catalunya Sí Que Es Pot.

Tots els grups, excepte Sí Que Es Pot –que s'ha abstingut–, han aprovat el punt que planteja “adoptar un compromís polític de totes les forces polítiques per acabar amb els indults polítics per corrupció”, de manera que “cap polític o persona que ocupi un càrrec o funció pública a Catalunya no demanarà cap indult davant de sentències fermes per casos de corrupció”.

Finalment, també s'ha aprovat que el govern presenti al Parlament la recaptació definitiva obtinguda per la venda d'actius reals, i per les concessions i altres ingressos patrimonials previstos en els pressupostos de la Generalitat de Catalunya de 2015, 2016 i 2017, amb un llistat de totes les operacions realitzades i l'import de cadascuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona