Política

Putin allarga la mà a Trump

Defensa un ordre mundial multipolar i reitera la voluntat de cooperar amb Washington, sobretot en l'àmbit antiterrorista

Confirma un gir cap a l'Índia i la Xina

Treu importància a l'impacte de les sancions

El president rus, Vladímir Putin, va pronunciar ahir el discurs sobre l'estat de la nació l'endemà del II Fòrum Internacional Primàkov, celebrat a Moscou. Es tracta de dues notícies connectades, ja que, com a ministre d'Afers Estrangers (1996-1998), Yevgeny Primàkov va impulsar una política exterior –basada en la multipolaritat i amb l'objectiu que Rússia recuperés el seu estatus internacional– que ahir Putin va tornar a defensar al Kremlin davant de l'Assemblea Federal, el Parlament de Rússia, format per la duma estatal (cambra baixa) i el Consell de la Federació Russa (cambra alta).

El cap del Kremlin va reiterar el seu gir cap a l'Àsia defensant una relació estratègica amb l'Índia i la Xina. “La política oriental activa de Rússia no està motivada per cap mena de consideració a curt termini ni tampoc per un refredament de les relacions amb els Estats Units i la Unió Europea, sinó per interessos nacionals a llarg termini i tendències del desenvolupament global”, va afirmar.

Segons Putin, aquestes potències asiàtiques “són un exemple d'un món no basat en la idea de dominació d'un país, sinó d'un món harmònic, tenint en compte els interessos de tots els països”. Va indicar que aquesta cooperació econòmica continuarà i que augmentarà en el futur. El president rus va reiterar també la voluntat de cooperar amb la nova administració de Donald Trump als EUA, especialment en l'àmbit de la lluita antiterrorista. “Tenim una responsabilitat comuna per garantir la seguretat i l'estabilitat internacionals”, va proclamar.

Quant a les sancions imposades per Washington i Brussel·les, va intentar treure importància a l'impacte que puguin tenir i hi va afegir: “En contrast amb alguns socis occidentals que veuen en Rússia un rival, nosaltres no busquem enemics i mai n'hem buscat.” No obstant això, va advertir: “No tolerarem que els nostres interessos siguin negligits o infringits.”

Balanç de l'economia

El focus dels mitjans internacionals en la política exterior de Rússia acostuma a deixar en un segon pla la situació al país propi, que va ocupar bona part del discurs de Putin, que ahir va assegurar que Rússia ha sabut encaixar el cop de la crisi econòmica mundial, primer, i del clima econòmic resultant de les sancions a partir del 2014, després.

El PIB de Rússia es va reduir un 3,7% l'any passat. Segons el president rus, “els principals motius per a la desacceleració econòmica són interiors”. I els va enumerar: “Falta d'inversions, de tecnologies modernes i de professionals; desenvolupament insuficient de la competitivitat, i clima empresarial defectuós.” En aquest sentit, era impossible no esmentar el cas de l'exministre de Desenvolupament Econòmic Alexei Ulikàiev, detingut el 15 de novembre acusat de corrupció. “Els vull recordar que la lluita contra la corrupció no és un espectacle”, va sentenciar Putin. Rússia, va assegurar el líder rus, hauria de mantenir un pressupost estable i cada vegada més independent dels ingressos procedents de l'exportació d'hidrocarburs, i va posar com a exemple les exportacions agrícoles, que enguany han suposat uns 16.900 milions de dòlars en total i han superat la venda d'armament. Com han fet altres dirigents internacionals, Putin va subratllar un increment de les polítiques proteccionistes al món, i va anunciar un pla d'acció fins al 2025 per recuperar el creixement econòmic i un estudi per reformar el sistema impositiu, que podria entrar en vigor a partir del 2019.

També va defensar el balanç de la seva gestió. “Hem proporcionat estabilitat macroeconòmica i hem mantingut les nostres reserves financeres”, que va xifrar en 389,4 milions de dòlars. Aquestes reserves, procedents sobretot de l'exportació d'hidrocarburs, han servit fins ara per trampejar la crisi. En el capítol de la inflació, un dels més sensibles per als ciutadans, s'espera una reducció per sota del 6% (el 2015 era del 12,9%). Tot i que alguns canvis polítics i econòmics sembla que juguen a favor del Kremlin, Putin va alertar d'“anys de creixement zero si no es resolen els problemes bàsics de l'economia russa”.

LES FRASES

No busquem enemics i mai els hem buscat [...], però no tolerarem que els nostres interessos siguin negligits
Hem proporcionat estabilitat macroeconòmica i hem mantingut les reserves financeres
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA

Corredors humanitaris a Alep

àngel ferrero

Rússia va oferir ahir a l'ONU obrir quatre corredors a Alep per evacuar malalts des de la part oriental, controlada pels rebels, cap a l'occidental, segons va anunciar el responsable de l'organisme per a l'assistència humanitària a Síria, Jan Egeland. Segons Egeland, l'ONU té menjar emmagatzemat a la part occidental per a 150.000 persones i també medecines i material de primera necessitat per poder-lo entregar així que cessin els combats. Amb tot, va alertar que la “prioritat” és el cessament dels combats per poder desplegar l'assistència humanitària. Des de fa setmanes, l'exèrcit sirià, amb l'ajuda de l'aviació russa, du a terme una ofensiva per recuperar tota la ciutat. En les darreres 72 hores, han aconseguit avenços considerables, fet que ha provocat un èxode de civils de l'est cap a l'oest de la segona ciutat siriana. L'enviat especial de l'ONU per a Síria, Staffan de Mistura, va xifrar ahir en 30.000 civils el nombre de desplaçats per la recent ofensiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona